Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Ziua Educației, sărbătorită la Pufești cu invitați din Republica Moldova

Cadrele didactice și elevii de la Școala Pufești vor marca Ziua Mondială a Educației, sărbătorită în fiecare an pe 5 octombrie, printr-un schimb de experiență  cu un grup de elevi și profesori din Republica Moldova, mai exact din localitatea Brăviceni. Schimbul de experiență va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, vineri și sâmbătă, fiind axat pe discuții metodice și pe participarea la câteva lecții deschise, urmate de un program artistic și vizite la diverse obiective. „Suntem frați de neam și sânge, avem același grai. Ștefan cel Mare, Mihai Eminescu sunt simbolurile aceleiași nații, iar Prutul nu trebuie să ne despartă. Avem emoții, fiindcă este o întâlnire de sufle“, a declarat directorul Școlii Pufești, profesor doctor Nicolae Damian.

Dacă vineri vor intra în contact cu sistemul educațional românesc, sâmbătă, oaspeții vor vizita mai multe obiective istorice și cultural religioase din localitate, printre care Biserica Adormirii Maicii Domnului din sec al XVII-lea, construită de Dabija Vodă. De asemenea, vor mai fi vizitate obiective economice din comuna Pufești, dar și de patrimoniu, din alte zone ale județului, printre care Mausoleul de la Mărășești, ce amintește de sacrificiul eroilor din Primul Război Mondial, sacrificiu urmat de constituirea României Mari.

La manifestare sunt așteptați să participe reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, respectiv Aurel Șelaru – inspector școlar general adjunct, Mihaela Fiștoc – inspector discipline tehnologice și cu atribuții teritoriale și Ionuț Țandără – inspector cu problematica proiectelor internaționale.

Schimbul de experiență are loc în cadrul proiectului intitulat DOR, care, potrivit profesorului Damian, ilustrează dorul de patria mamă, de istorie „DOR –  Din Inimă Origine Română; Din inimă Reunire“. Proiectul se derulează împreună cu Școala Brăviceni deoarece din această localitate este înotătorul Ion Lazarenco Tiron, vechi prieten al Școlii Pufești. Ion Lazarenco Tiron este unul dintre „actorii“ proiectului prin care Prutul a fost străbătut înot, împreună cu Avram Iancu, pe distanța de 100 de kilometri. Proiectul privind străbaterea Prutului înot a fost lansat chiar la Pufești, la XII-a ediție a Simpozionului Ziua Pământului, ocazie cu care profesor doctor Nicolae Damian și Ion Lazarenco Tiron au dorit să se facă și o înfrățire educațională, lucru care s-a și întâmplat.

Reamintim că Ziua Mondială a Educației este sărbătorită la nivel global, începând cu anul 1994, la recomandarea UNESCO. În România a început să fie serbată din anul 2013.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?