Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Primăria Mărășești și comunitatea de romi au primit sprijin timp de doi ani prin Programul ROMACT

Programul ROMACT a ajutat, timp de doi ani, la o mai bună colaborare între comunitatea de romi din Mărășești și reprezentanții administrației locale. Primăria Mărășești a intrat în Programul ROMACT în noiembrie 2016, iar de atunci au fost organizate diverse activități în rândul comunității, inclusiv pentru  dezvoltarea capacității profesionale a angajaților primăriei pentru realizarea de proiecte și atragerea de investiții pentru dezvoltarea orașului. ROMACT este un program comun al Consiliului European și Comisiei Europene, ce are ca scop întărirea capacității autorităților locale de a dezvolta și implementa politici incluzive, strategii și servicii adresate comunităților marginalizate. ”Sunt foarte multe activități care au venit în sprijinul comunității de romi și apreciem foarte mult implicarea din partea reprezentanților acesteia, pentru a-i aduce pe membrii comunității la cursuri, pentru a avea o calificare. Chiar dacă programul ROMACT își încheie activitatea aici, noi vom continua să acordăm în continuare sprijin comunității locale și Primăriei Mărășești pe o perioadă de șase luni de la încheierea proiectului”, a spus Poliana Cătălin, expert facilitator ROMACT, la conferința organizată marți, la finalul programului.

La eveniment a participat și Dora Mărgărit, coordonator al programului la nivel național, care a afirmat că, în urma rezultatelor obținute la Mărășești, colaborarea cu autoritățile locale ar putea dura mai mult timp. ”Metodologia ROMACT prevede că după încheierea unui ciclu, sprijinul pe care îl putem acorda în plus este de șase luni. Partea bună este că în urma discuțiilor purtate cu Comisia Europeană putem continua acordarea sprijinul cel puțin până la încheierea programului, pentru activități cum ar fi pentru pregătirea profesională a personalului din primărie”, a spus Dora Mărgărit.

Unul dintre cele mai importante rezultate obținute prin aplicarea programului ROMACT a fost acela că a îmbunătăți colaborarea dintre administrația locală și comunitatea de romi, pentru rezolvarea problemelor specifice acesteia. ”Ajutarea comunități de romi din oraș pentru a ieși din rândul comunităților marginalizate este o prioritate pentru administrația locală, iar programul ROMACT ne-a ajutat foarte mult. Programul a avut ca rezultat o relație mult mai bună între primărie și comunitatea de romi, relație pe care vrem să o menținem în continuare și să o îmbunătățim. Sper că oamenii au înțeles că problemele pe care le au nu se pot rezolva peste noapte, dar cu eforturi susținute și printr-o bună înțelegere putem să dezvoltăm condițiile de trai în această comunitate. Prin proiectele de asfaltare pe care le avem în derulare vom asfalta toate străzile din oraș. De asemenea, suntem în faza finală de obținere a avizelor pentru a putea să vindem 150 de loturi de casă, la un preț mic, de 1 euro/mp. Un lot de casă va costa 400 – 450 de euro, o sumă care nu este mare, pentru a-și putea permite să își cumpere terenurile și să fie proprietari pe ele”, a spus primarul Valerică Chitic.

La rândul său, Elena Luca, manager de proiecte în cadrul Primăriei Mărășești, a precizat că autoritățile locale sunt în faza de depunere a documentelor pentru construcția a 20 de locuințe ANL și a 40 de locuințe sociale. ”Acest proiect a fost un câștig pentru noi, deoarece s-a putut realiza un dialog între comunitate și primărie și am învățat să ne rezolvăm singuri problemele”, a arătat viceprimarul Cătălin Arghire. Reprezentanții comunității de romi au spus că derularea programului ROMACT a fost un pas mare înainte pentru comunitate, ”care nu va mai fi ce a fost”.

Campanii împotriva abandonului școlar

Activitățile desfășurate prin ROMACT au avut rezultate concrete la Mărășești. Angajații primăriei au participat gratuit la traininguri ROMACT, pentru a-și perfecționa pregătirea profesională, pentru a scrie proiecte și a atrage fonduri pentru dezvoltarea orașului. Reprezentanții ROMACT au oferit informare și sprijin constant cu privire la diverse linii de finanțare, scriere de proiecte, consultări publice pentru realizarea unor proiecte, implementare, achiziții publice etc. Beneficiind și de acest ajutor, primăria a obținut fonduri pentru implementarea mai multor proiecte prin Programul Operațional Capital Uman.

Proiectul ”Acțiuni strategice pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitatea marginalizată din oraşul Mărăşeşti” are o valoare de 10,7 milioane lei, proiectul ”Fii Mărășești” are un buget de 9,7 milioane lei, iar proiectul ”ViaEdu – Un viitor mai bun pentru educație” un buget de 6,5 milioane lei. Un rezultat important a fost realizarea în parteneriat comunitate – autoritate publică locală a Planului local de măsuri privind incluziunea minorității rome din oraşul Mărăşeşti 2017 – 2020 şi adoptarea acestuia de către Consiliul Local în noiembrie 2017.

Pentru comunitatea țintă, prin Programul ROMACT s-a asigurat comunicarea cu autoritățile publice, dezvoltarea comunității și participarea civică, derularea unei campanii împotriva abandonului școlar, a unei campanii  privind sănătatea – vaccinarea, privind sănătatea reproducerii, ocuparea forței de muncă și relațiile de muncă, strângere de carte pentru biblioteca locală, pentru înlocuirea centralei termice din Școala Siret. În ceea ce privește centrala, aceasta va fi pusă în funcțiune după ce se va realiza schimbarea instalației electrice și conectarea la curent trifazic, operațiune care va fi terminată la începutul lunii octombrie, după cum estimează autoritățile locale.

Prin Programul ROMACT s-a sprijinit implementarea Planului local de măsuri pentru incluziunea minorității rome din orașul Mărășești 2017 – 2020, pentru dezvoltarea programelor de tip ”Școală după școală” și a ”A doua șansă”, facilități și locuri distincte pentru tinerii care să urmeze învățământul preuniversitar liceal/ profesional și/ sau superior, realizarea unei companii privind consecințele absenteismului și abandonului școlar și monitorizarea cazurilor de abandon școlar, realizarea unei campanii de informare cu privire la asistența socială acordată minorului.

Membrii comunității de romi au avut acces la o campanie de informare cu privire la angajare și au primit consultanță și asistență gratuită pentru începerea unei activități independente sau inițierea unei afaceri. La capitolul sănătate, membrii comunității au fost informați cu privire la drepturile pacienților și serviciile medicale minime de care pot beneficia categoriile de asigurați. De asemenea, s-au făcut campanii de vaccinare și s-au căutat soluții de sustenabilitate pentru cele două centre medicale din comunitatea romă. Un alt obiectiv urmărit prin programul ROMACT a fost susținerea proiectelor de reabilitare/ igienizare a locuințelor, parcelarea și intabularea de loturi pentru familiile defavorizate, reabilitarea drumurilor sau a sistemului de iluminat pentru gospodării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?