Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Peste 500 de locuri libere în liceele și școlile profesionale din Vrancea; înscrierile încep astăzi

După prima etapă de admitere în liceu, la nivelul județului Vrancea au rămas neocupate 276 de locuri, cele mai multe fiind la specializarea mecanică de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau. Locuri multe la specializarea mecanică au rămas și la Colegiul Tehnic Auto Traian Vuia, 26, dar și 20 de locuri la Colegiul Tehnic Gheorghe Balș din Adjud.

Nici turismul sau specializarea economic nu au fost prea căutate de tinerii absolvenți de gimnaziu, dacă ne luăm după numărul mare de locuri rămase necoucupate la etapa din 9 iulie. Astfel, la Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Panciu sunt 26 de locuri neocupate la turism și alimentație, la Liceul Eremia Grigorescu din Mărășești este un loc la specializarea economic și 15 la matematică-informatică. La Liceul Tehnologic G.G. Longinescu Focșani sunt neocupate 11 locuri la specializarea fabricarea produselor din lemn, la Liceul Tehnologic Odobești 22 la protecția mediului, iar la Liceul Teoretic Grigore Gheba Dumitresti 7 locuri la specializarea științe ale naturii.

La Liceul Teoretic Ioan Slacivi Panciu sunt libere 8 locuri la specializarea economic și 19 la științe ale naturii. La Colegiul Tehnic Edmond Nicolau sunt 2 locuri neocupate la specializarea electric, 2 la electromecanică și 37 la mecanică. La Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi sunt 4 locuri libere la turism și alimentație, la Colegiul Gheorghe Bals Adjud sunt 13 locuri la specializarea economic, 20 la mecanică și 17 la protecția mediului. La Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea sunt libere 8 locuri la specializarea agricultură și 8 la mecanică.

De asemenea, la Colegiul Tehnic Auto Traian Vuia sunt libere 3 locuri la specializarea electric, 26 la mecanică, în timp ce la Liceul Simion Mehedinți Vidră sunt 4 locuri libere la economic, 12 la matematică-informatică și 8 la silvicultură. Totodată, mai sunt 8 locuri libere în învățământul vocațional, din care 3 pentru instructor sportiv la Liceul cu Program Sportiv și 5 la Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu, domeniile arte vizuale, arhitectură, arte ambientale și design.

Luni, 3 septembrie, va începe a doua sesiune de admitere în învățământul liceal de stat pentru candidații din seria curentă și candidații din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018-2019. Potrivit calendarului admiterii la liceu elaborat de MEN, pe 3 septembrie va avea loc înscrierea candidaților la liceele care organizează probele de aptitudini sau probele la limba modernă ori maternă, pe 4 – 5 septembrie va avea loc desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de limba modernă ori maternă. În intervalul 3 – 6 septembrie, absolvenții claselor a VIII-a, care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în termen sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare, își vor trimite cererile de înscriere. Pe 7 septembrie vor fi repartizați absolvenții clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapă anterioară, care nu s-au înscris în termen sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare.

Locuri libere și la profesională și în învățământul dual

În școlile profesionale din județ sunt 267 de locuri disponibile și alte 20 de locuri la învățământul dual de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Focșani, specializarea confecționer produse textile.

Potrivit unui comunicat al MEN, a doua etapă a admiterii în învăţământul profesional de stat, pentru anul școlar 2018-2019, începe vineri, 31 august, iar înscrierea elevilor se derulează în două faze. Astfel, în zilele de vineri, 31 august și luni, 3 septembrie, până la ora 15:00, elevii interesați se pot înscrie la unităţile de învăţământ profesional unde au rămas locuri libere după prima etapă și care organizează sesiune de preselecție pe baza fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat. Miercuri, 5 septembrie, are loc înscrierea la unitățile de învățământ profesional cu locuri libere și care nu organizează sesiune de preselecție. Candidaţii respinşi în urma sesiunii de preselecţie se pot înscrie la unitățile de învățământ profesional cu locuri libere în urma primei etape de admitere și care nu organizează sesiune de preselecție.

Înscrierea în vederea admiterii în învăţământul dual este programată, de asemenea, în zilele de 31 august și 3 septembrie, până la ora 15:00, în unitățile de învățământ care au acest tip de ofertă și care mai au locuri libere. Pe lângă fișa de înscriere în învățământul profesional de stat, va fi anexată și fișa de opțiuni pentru învățământul dual, care se eliberează și se completează la unitatea de învăţământ care organizează învățământ dual.

Reamintim că formarea elevilor este susţinută financiar prin acordarea de burse profesionale, în cuantum de 200 lei lunar (de la bugetul de stat) dacă elevul este înscris în învăţământul profesional, respectiv minimum 400 lei lunar dacă elevul este înscris în învăţământul dual.

Listele cu locurile libere în învățământul liceal și profesional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?