Ediția: Joi 24 aprilie 2025 Nr. 6863
Ediția: Joi 24 aprilie 2025 Nr. 6863

Bondarii prezintă indicii ale unei ”dependenţe” de pesticide

Bondarii dezvoltă o preferinţă pentru hrana contaminată cu pesticide, obicei ce poate fi comparat cu dependenţa de nicotină în cazul fumătorilor, susţine un studiu efectuat în Marea Britanie, citat de Press Association. Cu cât insectele consumă o cantitate mai mare de substanţe chimice cu efecte asemănătoare nicotinei, cu atât ele ajung să prefere acest tip de hrană, se arată în concluziile cercetării.

Descoperirea sugerează că riscul ca nectarul contaminat cu pesticide – cu efecte potenţial dăunătoare – să ajungă în coloniile de albine este mai mare decât s-a crezut anterior. În cadrul unei serii de studii, o echipă de cercetători britanici a oferit bondarilor posibilitatea de a alege între două soluţii îndulcite, una dintre acestea fiind contaminată cu pesticide neonicotinoide. Ei au descoperit că, în timp, insectele au ajuns să prefere recipientele de hrănit care conţineau pesticide.

Dacă au la dispoziţie o alternativă, albinele evită hrana tratată cu neonicotinoide, a explicat dr. Richard Gill de la Imperial College London. ”Însă, pe măsură ce indivizii sunt din ce în ce mai expuşi la hrana tratată, preferinţa pentru aceasta creşte”, a spus cercetătorul. ”În mod interesant, neonicotinoidele ţintesc receptorii senzoriali ai insectelor, similari receptorilor vizaţi de nicotină în cazul mamiferelor. Descoperirea noastră, potrivit căreia bondarii dezvoltă o preferinţă pentru neonicotinoide, aminteşte de un comportament înclinat spre dependenţă, ceea ce este fascinant ţinând cont de predispoziţia spre dependenţă declanşată în cazul oamenilor de nicotină”, a subliniat specialistul care a adăugat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste concluzii.

Controversatele pesticide neonicotinoide sunt similare din punct de vedere chimic cu nicotina, substanţa activă din tutun care predispune la dependenţă. În 2013, Uniunea Europeană a impus interzicerea parţială a celor mai utilizate trei nicotinoide în urma dovezilor potrivit cărora acestea au efecte nocive asupra albinelor. Interdicţia a fost ulterior extinsă asupra tuturor culturilor care nu sunt cultivate în sere, în ciuda puternicei opoziţii din partea unor grupuri agricole, notează Press Association.

Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul recent au monitorizat zece colonii de bondari timp de zece zile. Fiecare colonie a avut acces la propria zonă de hrănire în care cercetătorii au amplasat recipiente cu substanţe îndulcite. ”În multe dintre studiile realizate asupra neonicotinoidelor, albinele au fost hrănite exclusiv cu hrană conţinând pesticide însă, în realitate, albinele sălbatice au posibilitatea de a-şi alege hrana. Noi am dorit să aflăm dacă albinele pot detecta pesticidele şi dacă învaţă să le evite optând pentru hrana necontaminată oferită ca alternativă”, a explicat dr. Andres Arce de la Imperial College London. ”Deşi la început albinele au evitat hrana contaminată, am descoperit că în timp bondarii şi-au înmulţit vizitele la hrănitoarele cu pesticide. Urmează să realizăm mai multe studii pentru a înţelege mecanismul din spatele acestei preferinţe”, a notat Arce.

Concluziile cercetării au fost publicate în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?