Școala Gimnazială „Mihail Armencea” Adjud, în calitate de partener asociat al proiectului „Educație incluzivă pentru școli defavorizate”, derulat prin POCU, al cărui beneficiar este Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinți” Vrancea, a organizat ieri activitatea de evaluare inițială a 50 de copii din grupul țintă, dar și de consiliere pentru 10 dintre părinții copiilor implicați în proiect. Activitatea de consiliere și evaluare psihologică este realizată de doi psihologi angajați în proiect.
Proiectul are o durată de 36 de luni (25.04.2018 – 24.04.2021) și se derulează în cadrul acestei școli, cu activități în cadrul programului „Școală după școală”, cu două grupe de copii. Ulterior, va cuprinde și două grupe de grădiniță, mai exact 35 de copii și 150 de elevi din ciclul primar și gimnazial, cu risc de părăsire timpurie a școlii. Obiectivul general al proiectului este: ,,Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii prin adoptarea unor planuri de acțiune și programe educaționale integrate de furnizare a competențelor și abilităților de bază, pentru componenta de ADS și de tip ADS, utilă pentru 76 persoane și pentru componenta preventivă destinată pentru 515 preșcolari și elevi din cursul primar și gimnazial, într-o alternativă deschisă și incluzivă de educație, cu implicarea a 115 cadre didactice perfectionate profesional în proiect”.
Prin activitățile proiectului, cadrele didactice din Școala Gimnazială „Mihail Armencea” din Adjud vor contribui la creșterea nivelului de educație și pregătire pentru 235 preșcolari/ elevi, prin accesul la servicii educaționale flexibile de școală după școală, care să conducă la prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, precum și la asigurarea accesului egal la educație. În cadrul programului „Școală după școală”, activitățile nonformale vin în completarea activităților formale, acestea desfășurându-se începând cu ora 12:00 și până la ora 16:00.
Cadrele didactice din școală vor beneficia de un workshop de conștientizare privind prevenirea părăsirii timpurii a școlii în cazul preșcolarilor și școlarilor. De asemenea, cadrele didactice vor beneficia de un program de formare continuă acreditat – ,,Educație incluzivă prin colaborarea școală – comunitate”, cu 60 de ore și 15 credite profesionale transferabile. În cadrul acestui program, se va pune accentul pe stimularea motivației pentru învățare și rămânere în educație prin activități de consiliere/ orientare a elevilor din grupul țintă.
Proiectul are o contribuție bidirecțională, respectiv contribuie la educarea părinților, care vor încuraja astfel activitățile de educație ale copilului, iar grupul țintă va beneficia de servicii de asistență socială și educațională de mai bună calitate, oferite de instituții abilitate, în urma participării la cursuri de formare și perfecționare susținute în cadrul proiectului.
„Avem nevoie să ne reamintim de faptul că fiecare copil este o promisiune şi are o şansă care depinde de atitudinea şi acţiunea celor care îl cresc şi îl educă. Aşadar, dacă promovăm politici şi practici cât mai incluzive în educaţia preşcolară/ școlară, dacă ne focalizăm atenţia asupra accesului, participării şi implicării tuturor copiilor în programe de educaţie, vom avea nu numai generaţii mai bine pregătite să se integreze şcolar şi social, ci şi profesionişti mai buni şi mai eficienţi în educaţie. În acest sens, va trebui ca noi, educatorii, să ne obişnuim tot mai mult cu faptul că pedagogia nu înseamnă un tratat cu reţete, răspunsuri, ci o carte cu întrebări. Devine tot mai evident că nu numai un singur educator este responsabil pentru stabilirea măsurilor necesare unei educaţii de calitate, ci toţi actorii sociali implicaţi, pentru că valorile cele mai eficiente sunt legate de lucrul în echipă şi de parteneriatul educativ. Iată de ce, primul lucru pe care doresc să-l accentuez, este că, în aplicarea educaţiei incluzive, se valorizează nu numai posibilităţile şi premisele de dezvoltare ale fiecărui copil, ci şi potenţialul şi motivaţia de schimbare şi dezvoltare profesională a fiecărui cadru didactic”, transmite profesoara Elena Năstac, directoarea Școlii Gimnaziale „Mihail Armencea” Adjud.