Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Fumatul și consumul de alcool pot provoca rigidizarea arterelor încă de la o vârstă timpurie (studiu)

Arterele unui adolescent care consumă băuturi alcoolice şi fumează, chiar şi ocazional, încep deja să prezinte primele semne de rigidizare până la vârsta de 17 ani, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat marţi de Press Association. Cercetarea realizată la University College London (UCL) a demonstrat de asemenea că asocierea dintre consumul ridicat de alcool şi fumat are efecte negative mai pronunţate asupra arterelor în comparaţie cu practicarea acestor obiceiuri individual.

Concluziile, publicate în jurnalul European Heart Journal, au demonstrat, însă, că în cazul în care tinerii s-au lăsat de fumat şi nu au mai consumat alcool în timpul adolescenţei arterele lor au revenit la starea iniţială. Rigidizarea arterelor indică o afectare a vaselor de sânge care conduce, în timp, la apariţia unor probleme cardiovasculare mai târziu, precum infarctul şi atacul vascular cerebral.

Oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate între anii 2004 şi 2008 de la 1.266 de adolescenţi care au luat parte la proiectul ”Copiii anilor ’90”, Studiul longitudinal Avon pentru părinţi şi copii (ALSPAC). Participanţii au oferit detalii cu privire la obiceiurile lor privind fumatul şi consumul de alcool la vârstele de 13, 15 şi 17 ani. Rigidizarea arterelor a fost apoi evaluată cu ajutorul unui dispozitiv Vicorder cu care a fost măsurată velocitatea undei de puls dintre artera carotidă şi artera femurală. Adolescenţii din grupul celor care practicau fumatul intensiv au prezentat o creştere cu 3,7% a nivelului de rigidizare a arterelor în comparaţie cu cei din grupul celor care obişnuiau să fumeze mai rar.

Participanţii au oferit de asemenea detalii cu privire la vârsta la care au început să consume băuturi alcoolice şi la frecvenţa şi intensitatea practicării acestui obicei. Cei care consumau mai mult de zece băuturi (o băutură echivalând cu 8 grame de alcool) într-o zi de băut compulsiv, cu scopul de a se îmbăta, prezentau o creştere cu 4,7% a nivelului de rigidizare a arterelor în comparaţie cu cei care consumau alcool în cantităţi mai mici.

Întregul articol pe https://bit.ly/2Lx2EZP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?