Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644
Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644

Pescuitul cu plasa a început să fie practicat în urmă cu aproape 30.000 de ani (studiu)

Arheologii au descoperit într-o peşteră din Coreea de Sud mai multe indicii care i-au făcut să afirme că tehnicile de pescuit sofisticate, realizate cu ajutorul plaselor, erau utilizate în urmă cu 29.000 de ani, mult mai devreme decât credeau oamenii de ştiinţă până la acest studiu, informează AFP. Datarea cu carbon 14 realizate pentru 14 pietre din calcar inserate în plase de pescuit pe post de greutăţi şi descoperite în iunie în comitatul Jeongseon din estul Coreii de Sud au împins înapoi pe firul istoriei debutul „pescuitului cu plasă cu aproximativ 19.000 de ani”, a declarat marţi pentru AFP Han Chang-gyun, directorul muzeului Universităţii din Yonsei.

Arheologii au descoperit deja acelaşi tip de greutăţi – pietre folosite pentru a face plasele de pescuit să se scufunde – în prefectura Fukui din Japonia şi în oraşul Cheongju din Coreea de Sud. Însă acele descoperiri au fost datate de cercetători şi proveneau din neolitic, fiind utilizate în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, a continuat specialistul sud-coreean. „Această descoperire ne face să credem că oamenii din Paleoliticul Superior pescuiau într-o manieră foarte activă pentru a supravieţui”, a adăugat profesorul Han.

Greutăţile din calcar, care cântăresc între 14 şi 52 de grame şi au diametre cuprinse între 37 şi 56 de centimetri, prezintă mici şanţuri, vizibile, săpate pentru a permite inserarea lor în plase de pescuit ce erau folosite pentru prinderea micilor peşti din râurile puţin adânci, a explicat acelaşi cercetător. Înainte de această descoperire, realizată în peştera Maedun, cele mai vechi instrumente de pescuit cunoscute erau cârlige ce datau din urmă cu 23.000 de ani şi care au fost descoperite pe o insulă din sudul Japoniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?