Plenul Consiliului Local Focșani a amânat, pentru ședința următoare, schimbarea denumirii Teatrului Municipal Focşani în Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia“, la solicitarea directorului instituției, Sorin Francu. Proiectul de hotărâre a fost inițiat „în semn de respect şi omagiu pentru filantropul care şi-a cheltuit întreaga avere în scopul de a îmbogăţi Focşaniul şi pe focşăneni“. „Vă solicit, prin prezenta, schimbarea denumirii instituţiei din Teatrul Municipal Focşani în Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia, ca semn de respect şi omagiu pentru filantropul care şi-a cheltuit întreaga avere, în scopul de a îmbogăţi Focşaniul şi pe focşăneni cu două bijuterii arhitectonice, adevărate temple de artă, Teatrul şi Ateneul. Cred că introducerea numelui marelui mecena în titulatura instituţiei este un act normal şi creează o simbioză firească între clădire şi actul artistic pe care aceasta îl găzduieşte. De asemenea, cred că folosirea numelui donatorului este şi un act de reparaţie morală pentru perioada când, în mod abuziv, numele maiorului a fost coborât abuziv de pe frontispiciu. A vorbi permanent despre gestul său, a-l aduce permanent în discuţie, îl menţine pe maiorul Gheorghe Pastia viu în amintirea noastră, aşa încât să-i mulţumim perpetuu pentru moştenirea ce ne-a lăsat“, se arată în adresa semnată de directorului teatrului municipal Focşani, Sorin Francu, prin care se solicita schimbarea denumirii instituției
Construția teatrului a fost realizată la inițiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia, care a donat 570.000 lei pentru executarea lucrărilor de construcție și de amenajare interioară, terenul fiind pus la dispozitie gratuit de municipalitatea orașului Focșani. Condiția principală cu care maiorul Pastia a realizat donația a fost ca teatrul să poarte veșnic inscripția Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”. Lucrările pentru construcția clădirii au început în anul 1909, piatra fundamentală fiind pusă la 11 septembrie, iar inaugurarea făcându-se pe 22 noiembrie 1913 cu spectacolul Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri, în montarea Companiei Dramatice a Teatrului Național din Iași, aflată sub conducerea lui Mihail Sadoveanu.
În această clădire au fost susținute spectacole până în anul 1987, când, datorită degradărilor produse de cutremure, activitatea a fost întreruptă. După anul 2000, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea a finanțat lucrările de consolidare și restaurare, teatrul fiind redeschis pe 24 ianuarie 2004 în prezența șefului statului din acea vreme, Ion Iliescu, și a întregului guvern, condus de Adrian Năstase. „S-au făcut eforturi imense din partea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să fie alocați banii necesari reconsolidării, circa 70 de miliarde de lei vechi, niște fonduri imense, pentru că și alte teatre din țară cereau bani pentru reabilitare. Ministrul Culturii de la acea vreme, Răzvan Theodorescu, a venit la Focșani, a văzut Teatrul și a spus că este o clădire importantă, care merită să fie reparată. Pe 23 ianuarie 2004 am putut intra cu emoție, bucurie și dragoste în această sală, realizată exact ca în planurile originale ale teatrului, fapt pentru care doresc să mulțumesc arhitectului și artistului plastic care au realizat aceste lucrări. Țin să îl felicit încă o dată pe președintele Marian Oprișan pentru atitudinea pe care a avut-o atunci, pentru că a fost insensibil la toate atacurile din acea vreme, fără de care, probabil, astăzi, nu ne-am fi putut întâlni aici”, declara în 2013, Sorin Francu, la manifestările dedicate împlinirii a o sută de ani de la inaugurarea Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia“ din Focșani.
În memoria ctitirului Teatrului, pe esplanada din fața instituție a fost ridicat bustul în bronz al maiorului Gheorghe Pastia, realizat de sculptorul Gabriel Tăicuțu.