Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Cultura de porumb în România – cum creștem profitul cu hibrizii potriviți?

Conform statisticilor, culturile de porumb continuă să fie în topul preferinţelor agricultorilor români. Această plantă cu tradiţie, cu gamă foarte variată de întrebuinţări este uşor de valorificat. Este clar că niciun agricultor care seamănă porumb nu rămâne cu recolta în depozit. Dacă înainte boabele erau utilizate cu precădere în industria alimentară şi creşterea animalelor, în ultimul deceniu sunt folosite pentru obţinerea bioetanolului, echivalentul ecologic al benzinei.

Uşurinţa de exploatare şi experienţa acumulată de-a lungul timpului de cei mai mulţi dintre fermieri fac ca lanurile de păpușoi să fie omniprezente. Odată cu creşterea suprafeţelor exploatate creşte şi interesul de a obţine recolte mai bune din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Tendinţele de a valorifica eficient fiecare suprafaţă cultivată pot fi observate şi la fermierii romani care achiziţionează utilaje agricole de ultima generaţie, îmbunătăţind modul de realizare a operaţiunilor agricole.

Agricultorii români manifestă interes tot mai mare şi asupra modului în care aleg soiurile şi hibrizii de porumb. Statisticile arată că recolta este influenţată în mod direct de particularităţile soiului pe care alegem să îl cultivăm. Iată care sunt aspectele pe care trebuie să le urmărim pentru a valorifica potenţialul acestei plante.

Perioada de maturitate

Maturitatea hibrizilor trebuie să fie adaptată condiţiilor climatice specifice regiunii. Pentru a avea mai mult succes, specialiştii recomanda soluţia alegerii unor hibrizi de porumb cu maturitate diferită. În acest context este important să testăm metode moderne pentru a spori calitatea şi cantitatea producţiei.

În condiţiile în care soiul ales este prea timpuriu şi se dezvoltă normal, poate ajunge la maturitate când condiţiile de temperatură nu sunt prielnice și atunci calitatea recoltei este proastă. Un hibrid de porumb prea tardiv pentru regiunea în care este cultivat nu poate ajunge la capacitatea lui maximă, umiditatea boabelor este ridicată, iar calitatea – îndoielnică şi în acest caz, oricât de bine este asociată tehnologia şi oricât de performanţi sunt hibrizii folosiţi, calitatea boabelor nu este corect exploatată.

Modificările climatice manifestate de la an la an şi variaţiile mari de temperatură sunt factori care impun folosirea de hibrizi de porumb variaţi din punct de vedere a maturităţii.

Potenţialul de producţie şi stabilitatea soiului

Potenţialul de producţie este poate cel mai important factor în alegerea hibridului de porumb. Bineînţeles că toţi dorim soiuri care oferă recolte generoase din punct de vedere cantitativ; este important însă să asociem acest parametru cu stabilitatea de producţie. Alegerea unui hibrid promiţător din punct de vedere cantitativ, care nu rezistă bine la condiţii de stres, poate însemna o recoltă compromisă. De altfel, trebuie analizat comportamentul pe termen lung, astfel încât să ne putem bucura de recolte constante în timp.

Pentru a avea siguranţa că hibrizii de porumb doriţi au potenţial de producţie ridicat, stabilitate şi sunt compatibili regiunii, este indicat să solicităm date exacte din partea producătorului, dar şi informaţii cu privire la condiţiile în care acesta realizează testările. Ultimul căștigător al tradiționalului concurs anual Ziua Porumbului” din Ialomița este DEKALB producător care a rușit să ridice nivelul recoltei la 15 tone la hectar.

Rezistenţa la boli şi dăunători

Ciupercile, virozele, bacteriozele şi dăunătorii continuă să dea bătăi de cap fermierilor, chiar și în condiţiile agriculturii moderne a secolului XXI cu solutii de cel mai complexe și variate. Alegerea unor soiuri de semințe rezistente la bolile specifice regiunii poate fi soluţia optimă pentru o agricultură profitabilă, cu rezultate deosebite din punct de vedere calitativ dar şi cantitativ.

Vigoarea plantelor în primăvară, genetica hibrizilor şi toleranţa la erbicide sunt alte aspecte ce trebuie analizate pentru a avea siguranţa că recolta este valoroasă. În cazul în care boabele sunt exploatate în vederea obţinerii bioetanolului este important să fie bogate în amidon, deci, dacă cultivăm porumb în acest scop este important să ţinem seamă şi de acest aspect, pentru a putea valorifica la capacitate maximă întreaga recoltă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?