Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

GALERIE FOTO: Societatea Culturală Română, lansată la Moscova


 Ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, vrâncean originar din comuna Vulturu, a susținut lansarea, la Moscova, a Societății Culturale Române.

    „SOCIETATEA CULTURALÄ‚ ROMÂNÄ‚” DIN MOSCOVA A FOST LANSATÄ‚. ÎN AN CENTENAR 2018 ROMÂNII DIN RUSIA S-AU REUNIT ÎN PREMIERÄ‚ ÎNTR-O ORGANIZAÈšIE
    La 2 iunie 2018, am organizat la Ambasada României la Moscova un eveniment deosebit pentru românii din Federația Rusă, marcând Ziua Românilor de Pretutindeni (27 mai), Ziua Copilului (1 iunie), dar mai ales lansarea SOCIETÄ‚ÈšII CULTURALE ROMÂNE a comunității românești din regiunea Moscova, pe care am consolidat-o de la ZERO începând cu 2014. Aceasta a fost înregistrată juridic la 1 martie 2018 și își propune ca obiectiv susținerea păstrării identității românești de limbă și cultură a membrilor comunității care trăiesc în Rusia, dar și promovarea valorilor culturale autentice românești în această țară.
    La eveniment au participat români din Rusia – Moscova, Siberia (Tomsk), Sankt Petersburg și alte regiuni, dar și români din Kazahstan-Nicolae Plușkis, președintele Societății Culturale Române DACIA (prima societate românească în spațiul ex-sovietic/Asia Centrală), creată de subsemnatul încă din 2005, pe vremea când eram ambasadorul României în această țară. Acesta a venit special de la peste 3000 km din or.Karaganda la lansarea Societății românilor din Moscova, însoțit de copii și tineri talentați de origine română (inclusiv nepoțica) pentru a ne face cadouri muzicale și pentru a arăta modul cum comunitatea își păstrează și promovează identitatea românească în stepele Kazahstanului.
    De asemenea, ne-am bucurat nespus de prezența echipei de artiști-fotbaliști a României care a doua zi (3 iunie) urmau să devină Campioni Mondiali la Campionatul Mondial de ArtFootball 2018 de la Moscova, învingând în finală tocmai echipa Rusiei. Și ei ne-au oferit momente muzicale extraordinare cu prilejul lansării SOCIETÄ‚ÈšII CULTURALE ROMÂNE DIN MOSCOVA.
    Copiii români prezenți în număr mare s-au bucurat alături de părinți de un moment de circ, oferit de directoarea de origine română de la Circul de Stat din Moscova, Valentina Savina.
Personal, mă declar extrem de satisfăcut de reușita strângerii rândurilor românilor din Rusia și înregistrarea juridică, în Premieră, în Anul Centenar 2018, a SOCIETÄ‚ÈšII CULTURALE ROMÂNE DIN MOSCOVA. Este a doua mare reușită a mandatului meu de ambasador al României în Federația Rusă, după cea a amenajării în 2015 a Primului Cimitir al Militarilor Români căzuți în luptele de la Stalingrad în 1942-1943 (uitați de toată lumea timp de 70 de ani). Ce poate fi mai înălțător astăzi pentru un diplomat român decât să realizeze peste hotare, mai ales în Rusia, proiecte durabile, de suflet, pentru cauza ROMÂNEASCÄ‚??? Sper ca românii din această țară să-și consolideze SOCIETATEA nou-născută și să lupte pentru identitatea lor Națională Românească în patria de adopție. Mulțumiri sincere grupului de inițiativă care și-a asumat obiectivele Societății și tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment unic.
    LA MULÈšI ANI, ROMÂNI DIN RUSIA! NU UITAÈšI, V-AÈšI NÄ‚SCUT ÎN ANUL CENTENAR 2018! SÄ‚ DUCEÈšI MAI DEPARTE ACEST FRUMOS ÎNCEPUT!”, a postat ambasadorul pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?