Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Centrul pentru Persoane Vârstnice din Fitionești ar putea fi acreditat de Ministerul Muncii ca unitate medico socială


    Primăria Fitionești a depus la Ministerul Muncii și Justiției Sociale o solicitare de acreditare ca instituție medico-socială a Centrului de Asistență și Suport pentru Persoane Vârstnice, înființat în satul Ghimicești, comuna Fitionești. În prezent, acest centru funcționează ca centru de asistență și îngrijire. Centrul a fost inaugurat în 2014, iar valoarea investiției este de 850 de mii de euro. Finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Regional (POR). În acest centru sunt 26 de beneficiari, aceasta fiind capacitatea maximă. Primarul Iordache Cazacu a declarat că acreditarea ca instituție medico-socială a Centrului ar însemna, pe lângă componenta medicală, și asigurarea parțială a finanțării activității. „De la înființare și până în prezent întreaga finanțare și buna funcționare a centrului au fost în sarcina Primăriei Fitionești și a partenerului Crucea Roșie, filiala Vrancea. În acest context, am depus la Ministerul Muncii și Justiției Sociale o solicitare de acreditare ca instituție medico-socială a Centrului de Asistență și Suport pentru Persoane Vârstnice, prin care urmărim îmbunătățirea activității prin componenta medicală, dar și asigurarea parțială a finanțării activității de către acest minister. Sper să obținem acest sprijin pentru a asigura servicii foarte bune persoanelor aflate în centru”, a precizat primarul Iordache Cazacu.
    La rândul său, coordonatoarea centrului, Monica Nicu, a arătat că acest proiect și-a atins indicatorii cu succes, performanța unității întărind potențialul Centrului de Asistență și Suport Pentru Persoane Vârstnice Fitionești de transformare în unitate de asistență medico-socială, ținând cont de nevoile medico-sociale ale populației. Diversele nevoi și probleme medicale ale vârstnicilor au evoluat deopotrivă cu societatea modernă, astfel încât se impune o abordare a modului de oferire a serviciilor medicale mai profundă și mai complexă, acest aspect fiind confirmat și de cercetările actuale în acest domeniu. Aceasta a mai arătat că persoanele în vârstă sunt afectate de afecțiuni cronice și se află în majoritatea cazurilor în situație de dependență socio-medicală și sunt extrem de sensibile și vulnerabile, devenind foarte dificil de îngrijit de familie. Aceștia reprezintă categoria care aleg ca opțiune de îmbunătățirea a calității vieții instituționalizarea în centre de asistență medico-socială care oferă servicii pliate pe nevoile impuse de situația particulară a fiecăruia.
    Centrul de Asistență și Suport pentru Persoane Vârstnice din Fitionești dispune de bucătărie și sală de mese, complet utilate și dotate, o sală de festivități, club, cabinete medicale și săli de recuperare. La subsolul imobilului funcționează o spălătorie modernă care beneficiază și de un lift pentru transportul rufelor. Căminul de bătrâni se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri, dispune de 18 garsoniere, dintre care 16 cu câte două locuri și două garsoniere cu câte trei locuri. Căminul mai are ca dotări sală de recuperare, două cabinete medicale și o cameră de gardă, bucătărie complet utilată, o sală de festivități, club, sală de mese. Cabinetul de recuperare este dotat cu aparate de kinetoterapie, bandă de mers, biciclete medicale și aparatură pentru împachetat cu ceară. La subsolul clădirii se află o spălătorie modernă, iar mansarda este destinată aparatului administrativ al instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?