Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Elevi de la Colegiul Economic, față în față cu persoane private de libertate


Cu ocazia ,,Zilei Mondiale Fără Tutun”, Baza de Practică a Colegiului Economic ,,Mihail Kogălniceanu” a găzduit prima activitate din cadrul proiectului educațional ,,Să exmatriculăm violența!”, care se desfășoară în parteneriat cu Penitenciarul Focșani. Parteneri în proiect sunt: Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Poliția Municipiului Focșani, Asociația Renato, Școala Gimnazială ,,Ion Basgan” Focșani și Colegiul Tehnic ,,Edmond Nicolau” Focșani.
Trei persoane private de libertate din Penitenciarul Focșani, cândva dependente de droguri, au acceptat să-și spună povestea de viață. Au vorbit despre cauzele care au condus la condamnare, despre condițiile din penitenciar, despre valorile pe care le pierd atunci când libertatea devine doar o amintire. Răzvan Candrea, reprezentantul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, i-a informat pe elevi cu privire la riscurile consumului de tutun, alcool și droguri. Expunerea unor cazuri concrete, relatarea unor povești de viață cu scenarii dintre cele mai sumbre au avut un singur scop, acela de a transmite mesajul: ,,Spuneți NU provocărilor care vă afectează în mod negativ viața!”
Acțiunea s-a încheiat cu discuții interactive în cadrul cărora elevii au adresat întrebări persoanelor private de libertate, dar și reprezentanților instituțiilor participante. ,,Școala ar trebui să fie modelatoare de caractere, să le insufle elevilor dorința de a se autocunoaște, de a învăța. Nu ar trebui să fie scena pe care se desfășoară acte de violență, în care elevii își pierd încrederea în ceilalți și, mai ales, în ei înșiși. Este datoria noastră, a cadrelor didactice, să prevenim comportamentele deviante prin astfel de campanii de conștientizare” (coordonator proiect, prof. Marilena Găucan).
    ,,Nu în fiecare zi avem ocazia de a discuta cu un deținut, să știm cu ce a greșit, să știm ce a simțit, ce a pierdut. Și închisoarea nu îi ajută pe toți. Închisoarea te ține departe de probleme pentru o perioadă, după ce ieși de acolo nu ai certitudinea că totul va fi bine. Așa cum a declarat unul dintre ei, a comis o greșeală, a fost la penitenciar, a ieșit de acolo, a intrat într-un anturaj greșit, apoi a ajuns iar la închisoare. Închisoarea te ferește de probleme pentru o perioadă, nu pentru o viață. Ceea ce ne-a fost azi prezentat, a fost pentru a ne avertiza sau chiar pentru a ne pregăti pentru ce va urma” (Emilia Ileana, elevă a Colegiului Economic).
„A fost foarte interesantă ideea de a aduce oameni din penitenciar care au trecut prin acele probleme, nu doar oameni din domeniu care să ne prezinte teoretic informațiile” (Roberto Tănăsache, elev al Colegiului Economic).

Profesor Marilena Găucan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?