Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Companiile cu datorii mai mici de 10.000 lei vor putea participa la licitaţiile pentru achiziţii publice


Companiile cu datorii la stat de până la 10.000 lei vor putea participa la licitații pentru achiziții publice, potrivit Ordonanței de Urgență referitoare la achiziții publice care prevede creșterea limitei datoriei operatorilor economici sub care este permisă participarea la licitație de la 4.000 lei la 10.000 lei. „Au fost situații când companii, mai ales cele românești, din motive de restanțe sau obligații fiscale neonorate față de stat nu puteau să participe la licitații. Am ridicat plafonul pentru a permite și acelor companii cu astfel de obligații fiscale neonorate să poată participa la achiziții publice”, a explicat miercuri seară ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, pentru procedurile cu valori sub pragurile din directivele europene se va folosi criteriul „cel mai scăzut preț”. „Pentru achiziția de produse și servicii de peste 648.288 lei și lucrări de peste 24.977 milioane lei se vor folosi criteriile cel mai bun raport calitate preț și cel mai bun raport calitate cost. Sub aceste plafoane se poate merge și pe prețul cel mai scăzut”, a explicat Teodorovici.
O altă modificare vizează dreptul autorității contractante de a putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție, în situații de urgență precum calamități naturale. „Sunt situații care necesită o abordare rapidă. Au fost foarte multe situații cauzate de calamități naturale. Sunt proiecte de infrastructură care trebuie remediate imediat pentru a asigura accesul populației dintr-o anumită zonă sau pentru a evita izolarea populației. Situații de inundații, zăpezi etc. Se aduce contractorul, se derulează lucrarea respectivă și în paralel se derulează procedura de atribuire a contractului. Practica este solicitată de mulți ani de unitățile administrativ teritoariale”, a mai spus șeful de la Finanțe.
Pe de altă parte, se va elimina comunicarea rezultatelor parțiale pentru a se reduce astfel numărul contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului și pentru a scurta timpul pentru atribuirea contractului de achiziție. De asemenea, pentru descurajarea contestațiilor nejustificate, autoritățile vor introduce o cauțiune de 2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de 880.000 lei pentru depunerea contestațiilor la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). De asemenea, va fi aplicată o taxă pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel, în cuantum valoric de 2% din valoarea estimată a contractului, pentru valori până în 100 de milioane de lei, și de două milioane de lei plus 1% din ce depășește 100 de milioane de lei.
Potrivit lui Eugen Teodorovici, aceasta este o practică europeană. iar în alte țări valoarea acestor taxe este mult mai descurajantă. Totodată, ministrul Finanțelor a vorbit și despre simplificarea procedurilor prin reducerea, la maximum 4, a numărului de etape de evaluare a ofertelor. De asemenea, va fi eliminată garanția de bună execuție prin polițe de asigurare, păstrându-se, însă, polița pentru garanția de participare. Pentru autorități cu bugete de investiții sub 125 milioane lei se va elimina Strategia Anuală de Achiziții.
Ministrul Finanțelor a subliniat, miercuri seară, că autoritățile de la București au acordul Comisiei Europene pe modificările în sectorul achizițiilor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?