Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

GALERIE FOTO: Elevii Liceului Teoretic Odobeşti, prezenți la Conferinţa Regională „Păstrează-ţi libertatea! Traficul de persoane înrobeşte!”


    Elevii Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești au participat sâmbătă la Conferința Regională „Păstrează-ți libertatea! Traficul de persoane înrobește!”, organizată la Teatrul de Vară „Radu Beligan” din Bacău. În prezent, elevii de la Liceul Teoretic Odobești reprezintă una dintre cele mai active echipe din grupele de voluntari constituite pentru a combate traficul de ființe umane. „Elevii din Odobești sunt într-un top 3 echipe de voluntari din peste 30 de echipe din regiunea Moldovei. Urmează să mai primim din teritoriu fotografii de la acțiunile elevilor. La sfârșitul lunii mai va fi o premiere a voluntarilor”, a declarat Oxana Morari, trainer Stay Free Project.
    Motivația din spatele proiectului Stay Free, demarat de Asociația Valoare Plus, care luptă pentru combaterea traficului de persoane, e că prin informarea oamenilor, aceștia pot fi ajutați să înțeleagă consecințele alegerii lor astfel încât să fie mai bine pregătiți pentru ei și pentru cei dragi în viitor, iar acest lucru va contribui la reducerea semnificativă a numărului de persoane traficate în următorii ani. Elevii au fost însoțiți la conferință de consilierul educativ Alina Galan și de profesoara Ema Dragomir de la Liceul Teoretic Odobești. Ei au realizat chiar și o fotografie cu tema conferinței având mesajul sugestiv – „Voi alege libertatea! O viață are valoare plus!”
    Temele conferinței, care s-au adresat unui număr de aproximativ 600 de invitați, au fost foarte interesante, existând workshopuri dedicate atât profesorilor cât și elevilor. S-au dezbătut probleme cum ar fi capcanele sexualității, cum ajuți o victimă traficată sau ce trebuie să știi atunci când vrei să te angajezi. Pe parcursul conferinței, elevii și profesorii au fost impresionați de mesajul unei fete, victimă a traficului de ființe umane, care încearcă acum să se reabiliteze. „Am cunoscut pe cineva care mi-a spus că îmi găsește și alți băieți. El lua o parte, eu o parte. Eram fericită atunci. La vârsta de 25 de ani am găsit traficanți care mi-au făcut pe plac, erau foarte prietenoși, dar mă controlau. Trebuia să fac cum spuneau ei. Am crezut că sunt familia mea, dar ei doar se foloseau de mine și de alte persoane. Eu aveam nevoie de cineva pentru că trebuia să mă întrețin în Suedia”, a mărturisit Iza, o tânără traumatizată care acum este studentă la Psihologie în Suedia și care a reușit să se salveze cu ajutorul unor oameni de bine și să înceapă o nouă viață. Ca să nu mai simtă nimic, fata apela la droguri sau la băutură. Când a încercat să fugă, traficanții români au amenințat-o că nu va scăpa de ei. Iza a transmis atât fetelor din sala de conferință, cât și băieților, câte un mesaj.  „Să aveți grijă de voi, să vă iubiți” – pentru fete, iar pentru băieți – „să respectați pe cei din jurul vostru, să fiți cât mai egali”.  „Când lucrurile se întunecă, uitați-vă la lumină, e o lumină mică, să nu vă lăsați călcați de întuneric. Cât timp trăim lumina e cu noi”, a mai spus Iza.     Președintele Asociației Valoare Plus, Daniel Pădureț, a concluzionat că e o muncă asiduă „să educăm viitorii bărbați să nu mai plătească pentru servicii sexuale „. Actrița Maia Morgenstern, invitată la conferință, a avut un discurs care i-a inspirat pe cei din sală, iar cea care a ținut workshopul pentru profesori – „Dascălii contemporani făuritori de educație și destine” a ajuns la concluzia că pentru un învățământ de calitate trebuie ca materia studiată să fie redusă, iar copiii la clasă să fie mai puțini” pentru că nu poți să ai empatie cu toți elevii dacă ai 35 de elevi în clasă”. Aceasta a constatat că elevul obraznic, blazat, care răspunde, nu mai e o problemă doar a liceelor tehnologice, ci și a liceelor foarte bune. „Mulți elevi trăiesc adevărate drame. Părinții nu vorbesc cu ei, nu au timp de ei, îi văd doar seara, le dau cardul, unii mănâncă în exces, iar ei suferă de lipsă de atenție”, a spus Nicoleta Zărnescu, directorul adjunct al Colegiului Național Ferdinand I din Bacău. Conferința s-a încheiat cu un concert extraordinar al Paulei Seling.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?