Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

ULTIMA ORĂ! Cioban cu suspiciune de ANTRAX în Vrancea


Cioban cu suspiciune de antrax la Măicănești! „Este o suspiciune de antrax la ciobanul de la o stână din Măicănești. De ieri a început ancheta împreună cu DSP, au fost prelevate probe de la animale si trimise la laborator pentru confirmare dar semnele clinice nu indică faptul că animalele sunt bolnave. Noi am luat primele masuri, verificăm dacă s-a efectuat vaccinarea, s-a dispus dezinsecția și facem o delimitare a pășunii pentru ca oile să nu intre în contact cu animalele de la celelalte stâni din zonă. Am stabilit planul de măsuri, vom institui restricții in zonă”, ne-a declarat directorul DSVSA Vrancea, Necula Botezatu.
Medicul epidemiolog Janina Lazăr, din cadrul DSP Vrancea, ne-a spus că proprietarul de oi este internat la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani. Acesta este izolat, suspiciunea fiind de antrax cutanat, o formă a bolii mai puțin gravă decât antraxul pulmonar sau cel gastro intestinal. Boala s-a transmis de la animalele bolnave.
Antraxul sau cărbunele sau dalac este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis, boala este o zoonoză (boală comună omului și animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la paricopitate ( bovine, caprine, ovine). (ro.wikipedia.org)
Transmiterea la oameni se face în mod normal prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea și ca urmare a inhalării aerului umplut cu sporii bacilului. Boala afectează în special indivizii care manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari și veterinari) sau care torc lâna. (sanatateatv.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?