Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Un fost gardian SS de la Auschwitz, în vârstă de 94 de ani, a fost pus sub acuzare în Germania


Un fost gardian SS de la lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost pus sub acuzare pentru complicitate la omoruri, a anunțat luni Parchetul german, deschizând calea desfășurării unui proces în cazul bărbatului în vârstă de 94 de ani, relatează AFP. După decenii de erori, justiția germană s-a angajat într-o cursă contra cronometru pentru a condamna foști naziști aflați încă în viață și care au avut un rol, chiar și de subaltern (gardian, contabil, telegrafist etc.), în crimele regimului hitlerist în lagăre.
Acuzatul, care nu a fost identificat, a fost în funcție la Auschwitz-Birkenau între 1942 și 1943, perioadă în care au sosit cel puțin 15 trenuri cu deportați. Cel puțin 13.335 din victimele respective au fost duse în camere de gazare încă de la sosirea lor, potrivit unui comunicat al Parchetului din Stuttgart. Acuzatul a dat asigurări că nu știa în acea vreme despre etapele și derularea crimelor. În vârstă de 19 ani la momentul faptelor și deci minor în acea vreme, el ar urma să compară în fața tribunalului pentru minori din Mannheim la o dată încă neprecizată.
Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care 90 % evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz-Birkenau între 1940 și 1945. Germania a judecat și condamnat în ultimii ani mai mulți foști militari SS pentru complicitate la omor, dar până acum nici unul nu a mers la închisoare. Oskar Groning, zis ”contabilul de la Auschwitz”, a murit în martie la vârsta de 96 de ani, chiar înainte de încarcerarea sa. El fusese condamnat în 2015 la patru ani de închisoare pentru complicitate la moartea a 300.000 de evrei.
Urmăririle în justiție în cazul multor altora nu s-au finalizat, deoarece starea lor de sănătate a fost considerată incompatibilă cu desfășurarea unui proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?