Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651
Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651

Schimbările climatice, o ameninţare pentru albine din cauza reducerii numărului de flori (studiu)


Albinele se află în pericol din cauza schimbărilor climatice deoarece plantele produc mai puține flori pe fondul creșterii frecvenței perioadelor de secetă, se arată într-un studiu realizat în Marea Britanie, citat joi de Press Association. Cercetarea efectuată la Universitatea Exeter a examinat impactul perioadelor de secetă – despre care se estimează că ar deveni din ce în ce mai comune în multe zone ale lumii – asupra plantelor cu flori. Seceta a redus la aproape jumătate numărul total al florilor, ceea ce înseamnă mai puțină hrană pentru albine și alți polenizatori, se arată în rezultatele studiului.
Cercetarea, efectuată în colaborare cu Universitatea Manchester și Centrul pentru Ecologie și Hidrologie (Centre for Ecology and Hydrology), este publicată în jurnalul Global Change Biology. Ben Phillips, din cadrul Institutului pentru mediu și sustenabilitate al Universității Exeter, a explicat că răspunsul plantelor la secetă diferă, însă s-a observat o reducere ”clară” a numărului florilor. ”Plantele pe care le-am examinat au răspuns în diverse moduri la secetă, de la un număr mai mic de flori până la producerea florilor lipsite de nectar”, a declarat el. ”Însă, s-a observat o reducere clară a numărului florilor disponibile – și evident acest lucru înseamnă mai puțină hrană pentru insectele care vizitează florile, precum albinele”, a completat Phillips.
Albinele sunt deja amenințate de factori precum pierderea habitatului, utilizarea anumitor pesticide și răspândirea bolilor. Dr. Ros Shaw, din cadrul Universității Exeter, a subliniat rolul ”vital” al acestor polenizatori. ”Nu numai că aceste insecte sunt vitale pentru polenizarea culturilor și a plantelor sălbatice, însă ele asigură hrană pentru multe păsări și mamifere”, a adăugat el.
Cercetarea a fost efectuată pe pășunile din Wiltshire, un habitat important pentru speciile de insecte polenizatoare din Marea Britanie. ”Studii anterioare pe tema impactului secetei asupra florilor și a albinelor au luat în calcul specii individuale, de multe ori în condiții de laborator, însă noi am utilizat un experiment cu adăposturi de ploaie pentru a examina efectele asupra comunităților reale de specii de plante existente pe pășuni”, a explicat dr. Ellen Fry de la Universitatea Manchester. ”Nivelul de secetă luat în calcul este considerat un eveniment rar însă, pe fondul schimbărilor climatice, astfel de secete se estimează că vor deveni din ce în ce mai comune”, a adăugat ea.
Oamenii de știință au avertizat că rezultatele studiului ar putea fi valabile și pentru alte regiuni și tipuri de habitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?