Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Consiliul Județean a aprobat proiectele privind dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primiri Urgențe Focșani


    Consiliul Județean Vrancea a aprobat, marți, în ședință ordinară proiectele „Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primire Urgențe, Focșani și a cheltuielilor legate de proiect” și „Aprobarea studiului de oportunitate și a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primire Urgențe, Focșani”.
    În luna martie a.c., Consiliul Județean Vrancea a aprobat depunerea proiectului „Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primiri Urgențe Focșani”, spre finanțare prin programul Operațional Regional 2014-2020. Finanțarea va fi solicitată prin Axa prioritară 8, Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, obiectiv specific 8.2 Îmbunătățirea calității și eficienței îngrijirii spitalicești de urgență, Operațiune B-unității de primiri urgențe. Valoarea proiectului este de 4 641.692,58 lei. Conform Ghidului Solicitantului, contribuția proprie a solicitantului este de 2%, în cuantum de 92.833,85 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului. De asemenea, sumele ce reprezintă cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, cât și sumele necesare în perioada de sustenabilitate, respectiv 5 ani, se vor asigura din bugetul Județului Vrancea.
    Proiectul nu prevede cheltuieli neeligibile. „Necesitatea implementării proiectului ce are ca scop dotarea UPU – SMURD Vrancea cu aparatură medicală modernă este susținută de nevoia îmbunătățirii nivelului de sănătate a populației din județul Vrancea prin asigurarea de servicii medicale complexe în regim de urgență care intră în categoria serviciilor esențiale pentru populație. Grupul țintă al proiectului este format în special din populația județului Vrancea dar în cadrul unității se vor trata toate cazurile de urgență, inclusiv persoane aflate în tranzit, turiști, accidente auto, pacienți din toate categoriile sociale indiferent de existența sau nu a statutului de asigurat medical. Acest obiectiv se poate îndeplini prin lărgirea gamei serviciilor medicale și ridicarea nivelului calitativ al acestora prin modernizarea și dotarea unității de primire urgențe. O unitate dotată corespunzător înseamnă condiții mai bune de diagnosticare și tratament în regim de urgență, îmbunătățirea speranței de viață a pacienților, salvarea de vieți”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Spitalul Județean va mai primi aparatură medicală de 18,6 milioane lei

    În paralel, administrația județeană continuă proiectul de dotare cu aparatură medicală modernă și de ultimă generație la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon din Focșani”. Ministerul Sănătății a  aprobat alocarea sumei de 18,6 milioane de lei pentru continuarea proiectului de dotare a Spitalului Județean din Focșani cu aparatură medicală pentru terapie intensivă în valoare de 15 milioane lei, la care se adaugă încă 3,6 milioane de lei pentru achiziționarea unui sistem integrat de comandă pentru săli de operație cu telemedicină și teleconferință. Suma a fost alocată ca urmare a intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
    Perioada de implementare a acestui proiect este de 8 luni de zile de la data semnării investiției. Este vorba de achiziționarea a 38 de aparate și dispozitive medicale de ultimă generație. Pe lista de investiții se află: pat terapie intensivă; saltea antiescara activă; pat terapie intensivă coronarieni cu saltea saltea antiescara inclusă; aparat de ventilație mecanică ICU coronarieni; aparat ventilație mecanică standard; monitor funcții vitale ICU coronarieni; monitor pentru terapie intensivă; sistem intubație dificilă; ecograf terapie intensivă; aparat de radiologie la patul bolnavului; injectomat; perfuzomat; aspirator terapie intensivă; EKG 12 canale; holter ECG; sistem testare efort EKG; pat terapie intensivă cu sistem integrat performant de prevenire și tratare a escarelor; aparat de ventilație mecanică de înaltă performanță; videobronhoscop; aparat hemodiafiltrare; defibrilator extern; aparat de ventilație mecanică pentru transport; monitor funcții vitale pentru transport, etc.
     „Vreau să asigur cetățenii județului Vrancea că Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani va fi cel mai dotat și utilat spital județean din țară cu aparatură medicală ultraperformantă, de ultimă generație. Acest lucru va însemna acces la servicii medicale de calitate, în condițiile în care spitalul beneficiază de aparatură medicală ultramodernă, dar și de medici specialiști foarte buni”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    La rândul său, directorul Constantin Mîndrilă a declarat că de patru ani de zile Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani a intrat într-un amplu program de dotare cu aparatură de ultimă generație, program care a devenit realitate cu sprijinul președintelui Marian Oprișan. „Așa cum știm, de patru ani de zile Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani a intrat într-un amplu program de dotare cu aparatură de ultimă generație. Și pentru anul 2018 avem  finanțare pentru aparatură de terapie intensivă în valoare de 15 milioane lei, la care se adaugă încă 3,6 milioane de lei pentru achiziționarea unui sistem integrat de comandă pentru săli de operație cu telemedicină și teleconferință. Menționăm că inclusiv pentru medicină legală vom achiziționa prin licitație un aparat sistem integrat gaz cromatograf (deduce valorile de alcool sau droguri din sânge) atât de necesar medicinei legale fără de care nu își vor putea desfășura activitatea. Nimic din toate acestea nu se realizau fără sprijinul și implicarea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și dacă domnia sa nu intervenea pentru continuarea finanțării cu aparatură medicală pentru Spitalul Județean. Având în vedere acestea, colectivul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani îi mulțumește președintelui Marian Oprișan pentru sprijinul acordat pentru dotarea spitalului cu aparatură modernă de înaltă performanță”, a precizat Constantin Mîndrilă.
    Până în acest moment, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani a primit aparatură modernă de specialitate în valoare de aproape 30 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?