Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Elevi ai Școlii Duiliu Zamfirescu, actori pentru o zi


Luni, la Secția pentru Copii și Tineret „Oana – Diana Renea” A Bibliotecii Județene, cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret, elevii clasei a VI-a D, de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” din Focșani, au organizat, îndrumați de doamna profesoară Pompilia Bărbosu, o activitate extrașcolară plină de creativitate și personalitate, regăsindu-se pe ei, copii talentați și dornici de a-și prezenta pasiunile și de a-și dezvolta abilitățile artistice.
Elevii au fost inspirați de afirmațiile președintelui ASSITEJ Internațional, Yvette Hardie: „Teatrul nu ar trebui inclus într-un anumit tipar. Poate fi frustrant, plăcut sau captivant.Teatrul este o experiență unică pentru copii, care necesită implicare, și calitatea acestei implicări se va dezvolta pe măsură ce tânărul va deveni mai atras de experiența vizionării unei piese” și de cele ale autorului de povești pentru copii Francisco Hinojosa: „O poveste bine spusă pe scenă captivează toți copiii din public și într-un anume fel, îi transformă. La plecarea de la teatru după un spectacol, pentru copii lumea poate părea diferită: sunt atât de impresionați de o reprezentație încât pot vedea dincolo de aparențe. Și deseori, ei ajung să se identifice cu anumite personaje sau situații. Spre deosebire de lectură, odată ce o poveste ajunge pe scenă, experiența este diferită: acum totul se întâmplă sub ochii noștri și sunt momente pe care le putem împărtăși cu ceilalți, nu mai suntem singurii participanți. Contribuția adusă moștenirii noastre culturale – cu accent pe literatură și teatru – conduce invariabil la antrenarea imaginației copiilor și îi ajută să își găsească menirea în viață”.
Elevele Maria Cojocaru și Maria Voicu au interpretat sceneta „Unde se duc muștele iarna?” inspirate de prestația artistică a marilor actori Jean Constantin și Gelu Manolache. Echipa formată din elevii: Daniela Costache, Tudor Mihăilă, Iulia Serghi, Ioana Bădin, Vlad Enescu, Iulia Serghi, George Dănilă, Robert Ciocan, Irina Popa au interpretat sceneta „Dacă zilele săptămânii ar fi persoane”, adaptare a unei scenete vizualizate de elevi pe youtube, subiect inspirat din viața de școlar aglomerat de numeroasele și consistentele teme, care reduc substanțial timpul liber dedicat și altor activități.
Prezentarea elevei Daniela Costache despre Teatru versus Film    și lectura scrisorilor președinților ASSITEJ Internațional le-au nuanțat  adolescenților părerile despre interpretările scenice teatrale și cinematografice. Astfel, și prin aceste momente cultural – artistice dramatice, sperăm ca elevii „să își găsească menirea în viață”.

Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?