Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Fumatul poate crește cu până la 60% riscul de pierdere a auzului (studiu)


Fumatul nu este nociv doar pentru plămâni și inimă, ci poate afecta și auzul, sugerează concluziile unei cercetări realizată în Japonia pe zeci de mii de persoane, citate miercuri de Press Association. Un studiu efectuat pe un număr de peste 50.000 de participanți a demonstrat un risc crescut de afectare a auzului în rândul fumătorilor în comparație cu persoanele care nu au practicat niciodată acest obicei. Fumatul a condus la o creștere situată între 20% și 60% a riscului de pierdere a acuității auditive.
Oamenii de știință au analizat date prelevate în urma verificărilor anuale ale stării de sănătate, printre aceste analize numărându-se și testarea acuității auditive, și a completării unui chestionar privind stilul de viață. Efectele nocive ale fumatului s-au menținut chiar și în condițiile în care au fost făcute ajustări ale unor factori care ar fi putut afecta rezultatele, precum expunerea la zgomot ocupațional. ”Cu un eșantion de dimensiuni mari, o lungă perioadă de monitorizare și o evaluare obiectivă a diminuării acuității auditive, studiul nostru oferă o dovadă solidă conform căreia fumatul reprezintă un factor de risc independent pentru pierderea auzului”, a declarat unul dintre principalii autori, dr. Huanhuan Hu din cadrul Centrului Național pentru Sănătate și Medicină Globală din Japonia. ”Aceste rezultate oferă o dovadă solidă care susține faptul că fumatul reprezintă un factor cauzator al pierderii auzului și subliniază necesitatea controlului utilizării tutunului pentru prevenirea sau întârzierea dezvoltării diminuării acuității auditive”, a completat specialistul.
Potrivit cercetării, fumatul a afectat capacitatea de a percepe atât sunetele înalte cât și pe cele de frecvență joasă, însă s-a constatat o asociere mai evidentă în cazul sunetelor înalte, au notat cercetătorii.
Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul Nicotine and Tobacco Research.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?