Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Primarul comunei Cîmpuri rămâne cu interdicția de a exercita funcția de edil


Primarul comunei Cîmpuri, Costel Mateiu, rămâne sub control judiciar. Potrivit deciziei magistraților de la Judecătoria Focșani, în continuare, el nu are voie să exercite funcția de edil.
„(…) constată legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar (…) dispusă față de inculpatul Mateiu COSTEL, trimis in judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de: fals în declarații (…); abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (…); abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) (40 de acte materiale); fals intelectual (…) (43 de acte materiale) și delapidare (…) (4 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 al. 1 C., prin Ordonanța din data de 02.12.2017 pronunțată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. (…) menține măsura controlului judiciar luată față de inculpatul Mateiu Costel prin Ordonanța din data de 02.12.2017 pronunțată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea (…), până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 60 de zile. (…) pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Mateiu Costel trebuie să respecte următoarele obligații: a)- să se prezinte de îndată la Judecătoria Focșani și la Postul de Poliție al comunei Câmpuri ori de câte ori este chemat; b)- să informeze de îndată Judecătoria Focșani, Postul de Poliție al comunei Câmpuri cu privire la schimbarea locuinței; c)- să se prezinte la Postul de Poliție Câmpuri, județul Vrancea conform programului de supraveghere întocmit de organele de poliție sau ori de câte ori este chemat; d)- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpatul Vlad Ion și cu martorii (…). e)- să nu exercite profesia de primar al comunei Câmpuri în exercitarea căreia a săvârșit infractiunile pentru care este cercetat. Inculpatului Mateiu Costel i se atrage atenția că, în caz de încălcare, cu rea-credință, a obligațiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Supravegherea respectării de către inculpatul Mateiu Costel a obligațiilor care îi revin pe durata controlului judiciar va fi realizată de către organele de poliție din cadrul Postului de Politie Câmpuri. (…) Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunțată în ședinta din camera de consiliu, azi, 14 martie 2018”, este decizia magistraților de la Judecătoria Focșani.

Ce spun procurorii

În ianuarie, Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au trimis la instanță dosarul în care primarul comunei Cîmpuri, Costel Mateiu, viceprimarul aceleiași localități, Ion Vlad, și concubina edilului șef, Irina Elena Filip, au fost cercetați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care fals în declarații, fals intelectual, abuz în serviciu și delapidare.
Conform rechizitoriului, la data de 29 iunie 2017, Mateiu, în calitate de primar al comunei amintite, ar fi dat declarații scrise necorespunzătoare adevărului în fața inspectorilor de la ITM, în vederea exonerării de răspundere contravențională a unei societăți, arătând că mai multe persoane găsite la data de 23 iunie 2016, în timpul unui control efectuat de o echipă mixtă, într-un vagon ce aparține societății amintite, lucrau fără forme legale la Primăria Cîmpuri și nu la societatea amintită. Astfel, declarațiile sale au atras sancționarea contravențională a primăriei cu suma de 40.000 lei.
Procurorii mai arată în rechizitoriu că în perioada 2015-2017, în calitate de primar, Mateiu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu și nu a dus la îndeplinire un număr de 40 de mandate de prestare a unei activități în folosul comunității, de către un număr de 35 de persoane, producând astfel o pagubă de 26.024 lei în patrimoniul Primăriei Cîmpuri și totodată un folos necuvenit în patrimoniul respectivelor persoane, dar și o vătămare a interesului legitim al acestei persoane juridice de a beneficia de activitățile în folosul comunității, conform numărului de ore impus de instanța de judecată persoanelor care au săvârșit contravenții. 
Procurorii mai arată că, în aceeași perioadă, prin 43 de acte materiale diferite, ar fi semnat 40 de adrese către Judecătoria Panciu, precum și 40 de procese verbale de executare a unei activități în folosul comunității, care atestă în mod nereal prestarea de activități de muncă în folosul comunității de către un număr de 35 de persoane. De asemenea, ar fi semnat și 3 adrese către Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu care atestă în mod nereal executarea obligației de prestare a unei munci în folosul comunității dispusă de procur prin ordonanțele de renunțare la urmărirea penală, de către un număr de 3 persoane.
Procurorii au mai reținut și că în perioada 3-20.10.2017 prin patru acte materiale diferite, și-ar fi însuțit în interesul său cantitatea de 300 litri de motorină euro 5 cu o valoare de 1519,87 lei, bunuri pe care le administra în calitate de primar al comunei Cîmpuri, producând administrației locale un prejudiciu total în valoare de 1519,87 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?