Ediția: Marți 4 iunie 2024. Nr. 6641
Ediția: Marți 4 iunie 2024. Nr. 6641

Raport ATOP: Mai puține accidente grave și mai puțini morți în 2017


Creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracționale, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare și informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a Poliției Române au fost principalele obiective ale polițiștilor vrânceni în anul 2017, se arată în raportul de activitate prezentat în ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică Vrancea (ATOP).
Prevenirea criminalității s-a axat pe următoarele coordonate: identificarea priorităților locale pentru anul 2017, stabilirea unor noi proceduri de lucru în elaborarea, monitorizarea și evaluarea programelor de prevenire și combatere a criminalității, implementarea la nivel local a programelor elaborate în baza priorităților naționale, precum și inițierea unor noi proiecte, în paralel cu cele aflate în derulare. Astfel, au fost derulate mai multe campanii și implementate proiecte, respectiv programul de prevenire a infracțiunilor de furt din locuință, programul de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor în unitățile de învățământ și zona adiacentă acestora, programul local de prevenire a accidentelor de circulație „Alege viața!”.
„Pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, pe lângă activitățile curente, au fost întreprinse activități menite să prevină și să combată faptele antisociale. Astfel, au fost realizate 16.832  intervenții la solicitarea cetățenilor, dintre care 12.176 de intervenții de urgență la apeluri 112, 6009 activități în unitățile școlare (patrulări, ședințe, acțiuni), 885 de acțiuni cu efective mărite și 14723 controale directe. Prevenirea și combaterea criminalității stradale a constituit un obiectiv prioritar, fiind axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antiinfracțională a cetățenilor și perfecționarea structurii de ordine publică, prin utilizarea unui sistem de management al resurselor. În perioada analizată au fost sesizate cu 2,12% mai puține infracțiuni stradale comparativ cu anul 2016. Din numărul total al infracțiunilor stradale sesizate, un procent de 26,50% au fost depistate în flagrant delict”, se arată în comunicatul remis presei de ATOP. 

Acțiuni pentru siguranța traficului rutier

Activitatea pe linie rutieră a urmărit creșterea siguranței traficului rutier prin reducerea numărului accidentelor de circulație și a consecințelor acestora. În anul 2017, comparativ cu anul 2016, s-au înregistrat cu 5 accidente grave mai puțin. De asemenea, numărul persoanelor decedate în evenimente rutiere a scăzut cu 12, față de perioada similară, păstrându-se același trend și în ceea ce privește numărul răniților grav, care a scăzut cu 8.
Astfel, se poate observa o scădere la toți indicatorii accidentelor grave, obiectiv asumat conform Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră de reducere a numărului de persoane decedate în accidente de circulație. „Totodată, polițiștii rutieri au desfășurat 182 acțiuni și controale din care, cele mai multe, au avut drept scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, respectiv: viteza excesivă și neadaptarea la condițiile de trafic (46), neacordarea priorității pietonilor (22), alcool (21), traversarea neregulamentară (17), bicicliști, căruțași (14) și stare tehnică (13). Pe raza județului Vrancea s-au produs 2,38% din totalul accidentelor grave naționale, numărul persoanelor decedate reprezentând doar 1,9% din totalul de la nivel național, iar numărul răniților grav 2,61% din totalul național, deși rețeaua de căi rutiere ale județului depășește 2200 de km lungime”, se mai arată în comunicat.

Grupări infracționale destructurate

Combaterea Criminalității Organizate în anul 2017 s-a concretizat în organizarea a 21 acțiuni de amploare pe toate liniile de muncă, fiind destructurate 11 grupări infracționale, ai căror membri au săvârșit 549 infracțiuni. Au fost trimise în judecată 91 de persoane, dintre care 57 în stare de arest preventiv. Pe linia constatării și combaterii infracțiunilor de evaziune fiscală, polițiștii au desfășurat activități specifice în 129 dosare penale, fiind întocmite 11 rechizitorii. Totodată, au fost dispuse măsuri preventive față de 9 persoane care au comis infracțiuni de natură economico-financiară.
Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul producerii și comercializării vinului și băuturilor alcoolice au fost organizate 26 acțiuni și 138 controale, în colaborare cu reprezentanți ai DAJ Vrancea și Biroul Vamal de Interior Vrancea, fiind aplicate 17 sancțiuni contravenționale, cu reținerea de la comercializare a unor cantități de vin și băuturi spirtoase, din cauza faptului că erau improprii consumului uman. „În vederea combaterii infracționalității în domeniul silvic, în anul 2017 au fost organizate și executate 293 acțiuni și 5.526 controale, multe dintre acestea în colaborare cu specialiști ai Direcției Silvice, Gărzii Forestiere Focșani și ai ocoalelor silvice private, în urma cărora au fost aplicate 1.693 sancțiuni contravenționale și a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 5.386,591 mc material lemnos, în valoare de 1.432.190 lei. În anul 2017 au fost înregistrate 366 infracțiuni silvice, din care 195 depistate în flagrant, ceea ce reprezintă un procent de 53,27% din total”, se mai arată în comunicatul ATOP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?