Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Galaţi: Preot implicat în dosarul privind fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate, oprit de la slujire


Preotul Vasile Jalbă, arestat preventiv în dosarul privind fraudarea sistemului de asigurări de sănătate, a fost oprit de la slujire, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. „În legătură cu presupusa implicare a preotului Vasile Jalbă de la parohia „Sfinții Împărați” din municipiul Tecuci, județul Galați, într-o activitate incompatibilă cu slujirea preoțească, până la definitivarea cercetărilor efectuate de autoritățile în drept acesta este oprit de la slujire”, precizează comunicatul citat. Preotul, alături de alte patru persoane, a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, iar o altă persoană a fost plasată sub control judiciar.
    Părintele Jalbă este învinuit de procurori de săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată și uz de fals, în formă continuată.
    În urma cercetărilor efectuate în cauză a reieșit că, în perioada ianuarie 2016 – octombrie 2017, trei femei și trei bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 65 de ani, ar fi fraudat bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Galați prin decontarea nelegală a unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu. Decontarea s-ar fi făcut pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcționari din cadrul CAS Galați. Aceștia, cunoscând activitățile infracționale, ar fi acceptat primirea și înregistrarea dosarelor direct de la reprezentanții unor societăți comerciale, contrar normelor metodologice care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
    În acest caz, un număr de 120 de polițiști gălățeni, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, au efectuat 67 de percheziții domiciliare, în urma cărora s-au descoperit și ridicat de la mai multe locații aparținând unor medici de familie sumele de 195.582 de lei, 4.680 de euro, 905 dolari și 100 de lire sterline, asupra cărora au fost instituite măsuri asigurătorii. De asemenea, au fost puse în executare 43 de mandate de aducere, persoanele în cauză fiind conduse la sediul IPJ Galați pentru audieri. Prejudiciul în acest dosar se ridică la suma de aproximativ 1.400.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?