Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Bugetul Judeţului Vrancea pe anul 2018 este de peste 242 milioane de lei


    Peste 242 milioane de lei este bugetul Consiliului Județean Vrancea și al instituțiilor subordonate pe anul 2018, alocat prin Legea bugetului de stat. Conform proiecției bugetare pentru anul 2018, aproximativ 20 de milioane de lei provin din cote defalcate din impozitul pe venit, peste 8 milioane de lei sunt sume alocate pentru echilibrare buget. Cea mai mare sumă, respectiv, 43,8 milioane de lei vor fi alocați din sume defalcate din TVA pentru descentralizare. Din sume defalcate din TVA pentru drumuri Consiliul Județean Vrancea primește 11,8 milioane de lei, iar din sume defalcate din TVA pentru echilibrare administrația județeană primește 33 milioane de lei.  Subvențiile pentru finanțarea drepturilor persoanelor cu handicap reprezintă aproape 95 milioane lei.
    Majoritatea bugetului alocat județului Vrancea merge la instituțiile subordonate. Cea mai mare sumă, peste 142 de milioane de lei, va fi alocată Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Åžcoala „Elena Doamna” va avea un buget de 1,6 milioane de lei. Pentru susținerea Programului Național „Lapte și corn”, Consiliul Județean Vrancea va aloca suma de aproape 5,5 milioane lei. Pentru buna desfășurare a activităților, Muzeul Vrancei va primi aproape 4,2 milioane lei, iar Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă Măicănești va primi 882 mii lei, în timp ce Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă Mihălceni va primi 650 mii lei. Serviciul Public de Evidență a Persoanei va avea un buget de peste un milion de lei. La rândul său, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” va avea un buget de peste 2,1 milioane lei. Centrul Cultural Județean va primi aproximativ 3 milioane de lei. Administrația județeană va aloca mai aloca bani pentru funcționarea aparatului neclerical pentru care a fost alocată suma de aproape 4,2 milioane lei, iar pentru Serviciul Salvamont a fost alocată suma de 1,2 milioane de lei. 
    Sunt, de asemenea, prevăzute fonduri pentru funcționarea bazinului de polo, sustenabilitatea proiectelor Crângul Petrești și Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial.

Proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

    Pentru susținerea proiectelor de investiții, administrația județeană are prevăzută suma de peste 131 milioane de lei. În acest total sunt cuprinse sumele pentru finanțarea programelor de infrastructură prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), finanțarea externă a unor proiecte aflate în derulare, dar și excedentul bugetar înregistrat la finele anului 2017. Astfel, pentru proiectele finanțate prin PNDL este prevăzută suma de 41,7 milioane de lei, pentru continuarea unor proiecte cu  finanțare europeană este prevăzută suma de 50,4 milioane de lei, iar excedentul bugetar al anului 2017 a fost de 38 milioane de lei. Consiliul Județean are în derulare mai multe proiecte cu finanțare europeană, din care amintim „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de Vrancea Curată, dar și proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene.
    Proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea” are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018 și este realizat în proporție de 90%. La această dată sunt finalizate 3 din cele 5 contracte aferente proiectului „Vrancea Curată”. Cel de-al 4-lea contract este în curs de perfectare, el având ca obiect construirea celor aproximativ 587 de puncte de colectare a deșeurilor de la nivelul primăriilor de pe raza județului Vrancea. De asemenea, la această dată este pregătită documentația necesară scoaterii la licitație a ultimului contract din cadrul proiectului „Vrancea Curată” –  selectarea operatorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret.
    De asemenea, Consiliul Județean a depus spre finanțare 5 proiecte care vizează  reabilitarea și modernizarea a 5 drumuri județene. Deja, patru din cele cinci proiecte au fost scoase la licitație. Este vorba de drumurile „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboiești- Bordești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”; „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani – Golești – Vârteșcoiu – Odobești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”;  „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gologanu – Slobozia Ciorăști – Cotești cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T”; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbraveni – Gugesti – Popești – Urechesti – Budesti – Cotesti – Blidari – Bontesti – Dalhauti -Faraoanele- Rimniceanca-Beciu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”.
    Pentru cel de-al cincilea proiect depus de Consiliul Județean Vrancea spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, respectiv „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești – Dragosloveni – Gura Caliței – Dealu Lung -Tinoasa – Poenița – Dumitrești cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T”, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat și a obținut modificarea ghidului solicitantului și introducerea unor obiective noi pe lista de cheltuieli eligibile. Astfel, pentru proiectul amintit mai sus, soluția tehnică prevede construirea unui viaduct, investiție ce nu se regăsea pe lista de  de cheltuieli eligibile. Valoarea totală estimată a celor 5 drumuri este de peste 468 milioane de lei, echivalentul a 104 milioane de euro.
    Proiectul de buget este supus dezbaterii publice și poate fi consultat atât la sediul Consiliului Județean cât și pe site-ul instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?