Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Fostul preşedinte al Obştii în devălmăşie Coza, ACHITAT pentru evaziune fiscală, abuz în serviciu şi delapidare; decizia este DEFINITIVĂ


Răsturnare de situație în dosarul în care fostul președinte al Obștii în devălmășie Coza, Vasile Ursu, a fost judecat pentru infracțiuni de evaziune fiscală. După ce magistrații de la Tribunalul Vrancea l-au condamnat, în vara anului trecut, la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, abuz în serviciu și delapidare, ieri, magistrații de la Curtea de Apel Galați, pe masa cărora a ajuns dosarul, au dispus achitarea sa.
„Admite apelurile declarate de inculpatul Ursu Vasile și de partea responsabilă civilmente Obștea în devălmășie sat Coza. Desființează sentința penală (…) a Tribunalului Vrancea și, în rejudecare: (…) achită pe inculpatul Ursu Vasile pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare (…) achită pe inculpatul Ursu Vasile pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (…) achită pe inculpatul Ursu Vasile pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (…). Respinge acțiunea civilă formulată de partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați. Respinge acțiunea civilă formulată de partea civilă Obștea în devălmășie sat Coza, în legătură cu infracțiunea de delapidare. Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Obștea în devălmășie sat Coza, în legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu. Ridică sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor inculpatului prin Ordonanța (…) Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. (…) Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 25.01.2018”, se arată în hotărârea instanței. 
Dosarul a ajuns la Galați după apelul formulat de Vasile Ursu. Apel a făcut și Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea și Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, dar acestea au fost respinse.
Instanța de fond, respectiv Tribunalul Vrancea, s-a pronunțat asupra cauzei în luna iunie a anului trecut. Prin sentința de la Tribunalul Vrancea, Vasile Ursu a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare. Prin aceeași sentință din vara anului trecut, el a mai fost obligat și la plata unor sume de bani.
    Fostul președinte al Obștii în devălmășie Coza a fost trimis în judecată la începutul anului 2015. În rechizitoriu, procurorii vrânceni  au susținut că Ursu ar fi creat un prejudiciu de peste 220 mii lei. Anchetatorii arătau că în calitatea sa de președinte de obște, ar fi încasat de la membri suma de peste 30 mii lei pentru operațiuni de tras lemne din pădure, încărcare și transport, fără să elibereze vreo chitanță în schimb. În ceea ce privește fapta de evaziune fiscală, procurorii au arătat că în perioada 2007-2013, acesta nu ar fi evidențiat în contabilitate toate veniturile realizate de obște, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 34.750 lei. Din această sumă, 15.200 lei reprezintă impozitul pe profit, iar 19.500 lei taxa pe valoare adăugată.
Procurorii au mai făcut referire în rechizitoriu și la faptul că Ursu și-ar fi îndeplinit în mod defectuos, cu bună știință, atribuțiile de serviciu, acordând sponsorizări, donații și ajutoare fără să poată justifica banii dați cu documente, creând astfel un prejudiciu obștii de 154.500 lei. Potrivit anchetatorilor, unele dintre documentele în care erau consemnate ajutoarele acordate nu aveau nicio semnătură a beneficiarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?