Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Locurile de veci părăsite din cimitirele focșănene, inventariate de o comisie; aviz pentru traseul cortegiului funerar


    Reprezentanții Bisericii Ortodoxe au făcut singurele observații la proiectul noului Regulament pentru organizarea și funcționarea cimitirelor aparținând domeniului public al municipiului Focșani. Proiectul de act normativ a fost pus în dezbatere publică de către municipalitate și a fost discutat, ieri, la ședința Subcomisiei de Dialog Social de la Primărie. Decizia finală va aparține consilierilor locali în ședința ordinară de astăzi.
Preotul Oscar Frunză, protoiereu la Protoieria 2 Focșani, a propus modificări la articolele referitoare la desființarea cimitirelor, transportul persoanelor decedate și condițiile în care poate fi anulată concesiunea unui loc de veci. De asemenea, preotul Lucrețiu Pătrășcanu a atras atenția asupra locurilor din cimitire care sunt părăsite și care ar trebui inventariate de o comisie și redistribuite persoanelor care vor un loc de veci. O asemenea inventariere va fi realizată în perioada următoare dar trebuie stabilită o comisie pentru a preveni posibilele contestații. Preotul a arătat că, cel puțin în Cimitirul Sudic, sunt foarte multe locuri de veci concesionate dar care sunt părăsite. Aceasta în condițiile în care acesta este practic singurul cimitir din Focșani unde mai sunt disponibile locuri de veci. Potrivit autorităților locale, la Nordic mai sunt libere câteva locuri de veci. Tocmai din acest motiv, Primăria Focșani va continua lucrările de amenajare a Cimitirului Sudic. Primarul Cristi Misăilă a spus că în cadrul bugetului local pentru acest an vor fi prevăzuți bani pentru continuarea lucrărilor la cimitir. „Vrem să realizăm inclusiv un sistem de supraveghere video pentru a preveni cazurile de vandalism din cimitir”, a spus primarul Misăilă.
    De asemenea, preotul Pătrășcanu a arătat că trebuie modificată formularea articolului referitor la sancțiuni deoarece o amendă de minim 1500 lei pentru călcarea mormintelor este foarte mare dacă se ține cont că spațiul este foarte mic, mai ales la Sudic, și apar situații în care, fără intenție, focșănenii să mai calce pe un mormânt. Urmează ca reformularea articolului să fie făcut în ședința Consiliului Local astfel încât să fie sancționate doar cazuri în care prin călcarea mormintelor se ajunge la distrugerea acestora.
    Primarul Cristi Misăilă le-a cerut sfatul reprezentanților Bisericii și în cazul unor modificări care nu erau prevăzute în Regulament, respectiv asupra modului în care un cortegiu funerar trebuie să parcurgă străzile municipiului. Edilul a arătat că, în alte orașe din țară, există prevederi stricte asupra traseului pe care trebuie să îl parcurgă un cortegiu, se acordă un aviz pentru acesta astfel încât să nu fie perturbată circulația rutieră. Edilul a arătat că a inițiat aceste discuții deoarece au fost mai multe situații în care cortegii funerare au traversat mai multe străzi ale orașului, îngreunând circulația. Cei doi preoți au fost de acord cu inițiativa primarului, arătând că, de obicei, se folosește traseul cel mai scurt de la biserică la cimitir. Mai sunt și situații în familia decedatului vrea să parcurgă un alt drum și atunci este foarte utilă introducerea acestui aviz.

Reguli noi pentru administrarea cimitirelor

    Noul regulament cuprinde reglementări în ceea ce privește concesionarea locurilor de înhumare, procedura privind înhumările și dezhumările, transportul persoanelor decedate, executarea lucrărilor funerare precum și sancțiunile care pot fi aplicate. Printre noutăți, de altfel una dintre cauzele inițierii acestor modificări, se află sancționarea cu 800 lei a cetățenilor care fac grătare sau ascultă muzică în cimitirele din Focșani. De asemenea, programul de acces în cimitirele din Focșani, care va fi între orele 8-21 pentru perioada 1 aprilie – 15 noiembrie. Pentru perioada 16 noiembrie – 31 martie, cimitirele pot fi vizitate între orele 8-18.
        În ceea ce privește procedura de concesionare a locurilor de înhumare, aceasta va prevedea mai multe etape. Astfel, concesionarea se face la deces, dacă decedatul sau aparținătorii decedatului au domiciliul legal în Focșani. Locurile de înhumare pot fi concesionate la cerere. La depunerea cererii solicitanții vor depune o declarație pe proprie răspundere în sensul că nu mai dețin alt loc de înhumare în cimitirele aflate pe raza municipiului precum și actul de identitate. Regulamentul propune și criterii neclare, cum ar fi cel prin care concesionarea unui loc de veci va depinde de obținerea unui aviz din partea bisericii sau comunității religioase din care face parte mortul, aceasta deși se permite ca înmormântarea unui decedat să fie laică sau așa cum a stabilit decedatul în cursul vieții. „Cererea de solicitare a concesiunii unui loc de veci trebuie să fie însoțită de avizul cultului, bisericii și comunității religioase din care face parte”, se arată în proiectul de Regulament.
        Locurile de înhumare pot fi concesionate după caz pe o perioadă de 7 ani sau pe o perioadă de 25 de ani, pe baza unei cereri și cu plata integrală și anticipată a taxei de concesiune. Taxa de concesiune pentru o perioadă de șapte ani pentru un loc simplu este de 350 lei. Pentru o perioadă de zece ani această taxă este de o mie lei. Taxa de întreținere este de 4 lei/metru pătrat/an.
        În cazul decedaților care nu au aparținători se vor atribui locuri de înhumare pe o perioadă de 7 ani. Regulamentul prevede că dreptul de concesiune asupra locului de înhumare încetează atunci când contractul nu a fost prelungit cu acordul părților, prin renunțarea titularului contractului de concesiune sau când locul de înhumare este „lăsat în părăsire”. „Prin «lăsare în părăsire» se înțelege menținerea în stare de neîngrijire a mormintelor, terenului, împrejmuirilor sau a construcțiilor funerare”, precizează proiectul de Regulament.

Amenzi pentru petrecerile din cimitire

        Proiectul de Regulament prevede sancțiunile care vor fi aplicate pentru distrugerea și degradarea monumentelor funerare sau pentru cei care fac grătare și ascultă muzică la maxim printre morminte. Cele mai mari amenzi, cuprinse între 1500 și 2000 lei, vor fi aplicate pentru distrugerea și degradarea monumentelor și obiectelor funerare, degradarea sau ruperea florilor și a coroanelor de pe mormânt, accesul în cimitir cu autovehicule fără aprobarea administratorului cimitirului, inscripționarea cu desen tip grafiti sau înscrierea de cuvinte obscene pe obiectele funerare, degradarea mobilierului dispus în cimitir sau orice acțiune de distrugere sau degradare de către participanții la serviciul funerar a suprafețelor aferente cimitirului.
        O amendă cuprinsă între 1000 și 1500 lei va fi aplicată pentru executarea de construcții funerare fără avizul administratorului cimitirului, adoptarea unor atitudini dăunătoare ceremoniilor funerare sau comercializarea de obiecte folosite pentru ornamentarea mormintelor. Vor fi sancționate cu amendă între 300 și 600 lei persoanele care practică cerșitul, cei care sunt în stare de ebrietate sau sub influența unor substanțe ilegale și cei care practică activități de comerț ambulant.
        Amenzi cuprinse între 400 și 800 lei vor fi aplicate pentru depozitarea pământului, materialelor sau a altor obiecte pe mormintele vecine, pentru distrugerea, degradarea sau desființarea spațiilor verzi existente în cimitire, arderea pe raza cimitirelor a deșeurilor, aruncarea de deșeuri sau alte resturi în alte locuri decât cele amenajate. Aceeași amendă va fi aplicată pentru organizarea de activități care afectează ordinea și liniștea publică, precum picnic, grătare, utilizarea de sisteme de difuzare de muzică sau de instrumente religioase muzicale, altele decât cele folosite cu ocazia ceremoniilor religioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?