Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Munca peste program afectează sănătatea și viaţa de familie a părinţilor (studiu)


Munca peste program are un ”preț mare” pentru părinți, afectându-le sănătatea și viața de familie, atunci când se străduiesc să facă față orelor lungi de la birou, este concluzia unui nou studiu preluat vineri de Press Association. Cercetarea, condusă de organizația nonprofit Working Families și Bright Horizons, o companie din domeniul educației timpurii, a ajuns la concluzia că mulți părinți muncesc peste programul normal de lucru din cauza volumului mare de sarcini. Aproape doi din cinci părinți nu ajung acasă la timp pentru a le spune ”noapte bună” copiilor și nu au timp pentru a-i ajuta pe cei mici la teme, iar unul din patru consideră că munca este cauza neînțelegerilor cu partenerul.
Munca peste program este legată și de obiceiurile alimentare nesănătoase, precum și de timpul insuficient pentru exerciții fizice. Un sondaj, la care au participat peste 2.700 de părinți încadrați în câmpul muncii, a ajuns la concluzia că doi din cinci angajați care ar trebui să muncească 35 sau 36 de ore pe săptămână petrec mai mult timp la serviciu. Dintre cei care au un program de 25 de ore, doar o treime muncește suplimentar.
Constatările studiului descriu o situație ”îngrijorătoare” pentru părinți, care admit că ”trag de timp” în carieră, refuză o nouă slujbă sau promovare pentru a putea echilibra viața profesională cu cea de familie. ”Pentru mame și tați, faptul de deveni părinte pare să fie o decizie proastă pentru carieră deoarece standardul pentru cei care vor să aibă succes a rămas venitul devreme la serviciu, munca suplimentară și răspunsul la emailuri în afara orelor de program, iar părinții au mai puțin timp la dispoziție, ceea ce îi dezavantajază”, explică Sarah Jackson, directoarea organizației Working Families. ”Părinții răspund la presiunile puse asupra lor înfrânându-și în mod deliberat carierele. Cu peste 11 milioane de părinți în câmpul muncii în Marea Britanie, economia noastră nu își mai permite această ”penalizare parentală”.
”Avem nevoie de o abordare mai largă, cu adevărat flexibilă a muncii. Avem nevoie de slujbe croite pe nevoile umane, care să le permită părinților să-și îndeplinească potențialul de pe piața muncii și să le dea familiilor timpul de care au nevoie pentru a putea prospera.” ”Cultura britanică a muncii peste program pune o presiune serioasă pe viața de familie”, spune James Tugendhat, din cadrul organizației Bright Horizons. ”Mulți părinți lucrează inacceptabil de multe ore pentru a-și câștiga existența după care ajung acasă stresați și epuizați”, completează acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?