Zeci de angajate ale Națiunilor Unite susțin că au fost hărțuite sau agresate sexual în timpul activității lor în cadrul organizației, conform unor informații apărute în presă, relatează dpa. Angajate ale ONU care lucrează în peste 10 țări au făcut aceste mărturisiri sub protecția anonimatului, de teama de represalii sau din cauza regulilor care le împiedică să vorbească public, a scris cotidianul britanic The Guardian.
O femeie care spune că a fost violată de un superior din cadrul ONU în timp ce lucra într-un loc izolat a afirmat că și-a pierdut postul și viza și că a petrecut șapte luni în spital din cauza stresului și a traumei, conform publicației citate. Ea a mai declarat că ONU a deschis o investigație în acest caz, dar că nu ar fi găsit suficiente dovezi, în ciuda faptului că erau disponibile probe medicale și mărturii ale martorilor. Cincisprezece angajate au spus că au fost hărțuite sau agresate sexual în ultimii cinci ani, iar șapte femei au afirmat că au raportat oficial ce s-a întâmplat. Trei dintre aceste femei au mărturisit că ulterior au fost nevoite să își părăsească postul sau amenințate cu încheierea contractelor, în timp ce presupușii lor agresori rămân în funcții, inclusiv un înalt oficial al ONU.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este ‘ferm’ în gestionarea acestei chestiuni, „care este de asemenea despre paritatea de gen și balanța puterii”, le-a spus jurnaliștilor, la New York, purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric. „Nimeni nu crede că ONU este diferită de orice altă organizație – publică sau privată – care a avut de-a face cu hărțuiri sexuale”, a mai afirmat Dujarric. ONU intenționează să realizeze un sondaj printre angajați și va crea o linie telefonică specială pentru ca oamenii să poată suna pentru a cere consiliere, a precizat purtătorul de cuvânt. Dacă acuzațiile vor duce la o investigație penală, este în sarcina țării gazdă să trimită în judecată, iar ONU va coopera cu respectivul stat pentru a se asigura că persoanele vinovate vor răspunde pentru faptele lor, a spus el.
Aceste acuzații au legătură cu chestiunea abuzurilor sexuale, Guterres făcând o prioritate din lupta împotriva acestei probleme, a adăugat Dujarric. Atunci când a preluat șefia Națiunilor Unite anul trecut, Guterres s-a angajat să elimine actele de exploatare sexuală comise sub drapelul ONU. O investigație a dezvăluit numeroase acuzații de viol și abuz asupra minorilor comise de membri ai forțelor de menținere a păcii din Republica Centrafricană. Într-un caz de anul trecut, un întreg batalion al forțelor congoleze de menținere a păcii ale ONU a fost trimis acasă din Republica Centrafricană după scurgerea în presă a unui raport în care se spunea că respectivii militari erau ‘arhicunoscuți’ pentru acuzații de abuz sexual.
Criticile privind modul în care ONU a gestionat acuzațiile l-au determinat pe Guterres să numească un avocat pentru drepturile victimelor, Jane Connors, precum și alți avocați de teren pentru drepturile victimelor în zonele de unde au venit majoritatea acuzațiilor: Haiti, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud.