Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Protestatari greci au vandalizat sculptura unui înger, spunând că acesta seamănă cu diavolul


Mai mulți protestatari îmbrăcați în negru din sudul Atenei au dat jos de pe soclul ei o sculptură roșie, reprezentând un înger, rupându-i apoi aripile, în cadrul celui mai recent incident dintr-o serie de atacuri comise asupra acestei opere de artă, ai cărei critici au asemănat-o adeseori cu diavolul, informează Reuters. Protestele ce au vizat această sculptură înaltă de opt metri, intitulată „Phylax”, al cărei nume înseamnă „păzitor” în limba greacă, au variat în ultimele săptămâni de la vandalizarea ei cu vopsea albă, prezența unor persoane care veneau să o scuipe și până la o tentativă de exorcizare a sa, cu ajutorul unui preot grec care a stropit-o cu apă sfințită.
Sculptura a fost inaugurată la începutul lunii decembrie într-un cartier aglomerat din suburbia Palaio Faliro, aflată în regiunea de coastă a Atenei. Printre protestatari s-au aflat rezidenți, religioși conservatori și susținători ai grupărilor politice de extrema dreaptă. Miercuri seară, aproximativ 15 persoane cu capetele acoperite de glugi și căciuli au legat statuia cu o coardă de partea din spate a unui camion și au reușit să o dea jos de pe soclu, a declarat pentru postul de radio Real FM primarul acelei suburbii, Dionysis Hatzidakis. „Aripile sale au fost sparte. Statuia a fost grav avariată”, a dezvăluit primarul grec, care a depus o plângere în instanță. „Așadar, dacă nu ne place ceva, îl distrugem… din scopuri politice?”, a mai spus Dionysis Hatzidakis, care bănuiește că atacatorii fac parte din grupările de extrema dreaptă.
Potrivit spuselor sale, atacatorii au amenințat un martor ocular, spunând că îl vor răni dacă va alerta autoritățile. Dacă sculptura va putea fi reparată, ea va fi reinstalată pe soclul ei, a precizat un purtător de cuvânt al Primăriei locale. Sculptura a fost creată de cunoscutul artist grec Kostis Georgiou, ale cărui creații au fost prezentate în expoziții organizate atât în Grecia, cât și în alte țări. El a precizat pentru site-ul Enikos.gr că sculptura „Phylax” a fost transportată într-un loc sigur și că speră că „răul nu va avea câștig de cauză”. „Toată această violență împotriva unei sculpturi, încă din primul moment în care ea a fost instalată, m-a lăsat fără cuvinte. Ea ar trebui să rămână prăbușită la pământ, ca un fel de memorial al raționamentului irațional”, a adăugat creatorul sculpturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?