Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Primăriile vrâncene încep să pregătească bugetul pentru acest an


    Primăriile vrâncene încep să pregătească bugetul pentru acest an după ce Fiscul a trimis deciziile către fiecare localitate. Urmează ca în fiecare localitate să se stabilească modul în care vor fi cheltuiți banii pentru acest an și să fie aprobat bugetul în ședințele de Consiliu Local. Reducerile de impozite operate de Guvern pentru acest an vor avea efecte negative asupra bugetelor locale. De exemplu, la Focșani se estimează o reducere cu 18 milioane lei a veniturilor proprii din buget, comparativ cu anul trecut. Conform legii bugetului de stat pentru acest an, fiecare primărie de comună va avea un buget minim de un milion de lei asigurat pentru funcționare. Valoarea bugetului minim crește la trei milioane de lei pentru orașe, respectiv cinci milioane lei în cazul municipiilor. Legea bugetului pentru 2018 aduce o modificare radicală în asigurarea finanțării pentru administrațiile locale. După reducerea impozitului pe venit, Guvernul a schimbat și modul în care sunt repartizate fondurile către administrațiile  locale. Astfel, legea bugetului de stat cuprinde toate sumele care sunt repartizate către localități, cu excepția procentului ce urmează să fie repartizat de Consiliile județene pentru plata arieratelor, a cofinanțării pentru proiectele de dezvoltare locală.
    Noutatea pentru administrațiile locale este stabilirea sumelor defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Valoarea impozitului pe venit estimat că se va încasa la nivelul județului Vrancea este de peste 177 milioane lei, din care 96,2 milioane lei vor fi repartizate direct către administrațiile locale. În acest caz, cea mai mare valoare revine municipiului Focșani, cu 48,5 milioane lei. De altfel, la Focșani se estimează că va fi încasat cel mai mare impozit pe venit anul viitor, peste 112,7 din cele 177 milioane lei. Administrațiile locale din județ vor mai primi 20,8 milioane lei, sume în completarea veniturilor proprii, în vederea asigurării unui buget minim de funcționare. Se estimează că doar trei administrații locale, respectiv Focșani, Panciu și Odobești, nu au nevoie de aceste fonduri suplimentare pentru funcționarea administrațiilor locale.
    În cazul localităților care au nevoie de bani pentru asigurarea unui buget de funcționare, cele mai mari fonduri sunt în dreptul localităților Slobozia Bradului – 584 mii lei, Homocea – 521 mii lei, Vulturu – 472 mii lei. „Modul de aplicare a sistemului de echilibrare se evaluează după primul semestru al anului 2018, utilizându-se aceeași procedură și avându-se în vedere: a) asigurarea unui nivel al sumelor provenite din cotele din impozitul pe venit și al sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale estimate a fi încasat în anul 2018 cel puțin egal cu nivelul acelorași sume încasate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în anul 2017; b) excedentul bugetelor locale ale unităților administrativ- teritoriale înregistrat la data de 31 decembrie 2017, diminuat cu sumele destinate implementării proiectelor ce beneficiază de finanțare din fonduri externe nerambursabile și cu sumele alocate din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului”, se arată în legea bugetului pentru 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?