Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Obeliscul din Piața Unirii, afectat de circulația tinerilor pe gradene, depuneri de săruri și lipsa pantei minime


    Lucrările de reparații la Monumentul din Piața Unirii au fost estimate la aproape cinci sute mii lei de specialiștii care au evaluat starea în care se află monumentul istoric. Raportul de evaluare arată că, deocamdată, nu se observă plăci dislocate de pe fețele obeliscului „dar în cazul unor seisme însemnate este posibil să apară mai ales că placajul este cu montaj uscat iar mișcările plăcilor se amplifică spre vârful monumentului”. Proiectul de investiție urmează să fie discutat în prima ședință din acest an a Consiliului Local Focșani. Pe ordinea de zi se află proiectul referitor la lucrările de „reparații capitale ale monumentului Unirii din municipiul Focșani” unde sunt prezentate informații despre starea în care se află monumentul, lucrările care au fost efectuate până acum dar și lucrările care trebuie realizate în perioada următoare. Costurile estimate pentru realizarea investiției sunt de 467 mii lei, din care partea de construcții montaj a fost estimată la 376 mii lei. Durata de realizare a lucrărilor a fost estimată la șase luni. De menționat că este vorba despre costurile estimate, valoarea finală urmând să fie stabilită în urma licitației publice pentru desemnarea constructorului.
    Raportul firmei care a verificat Monumentul menționează că, în 2011, au fost efectuate lucrări minore care au vizat doar restaurarea basoreliefului de bronz, operații de cosmetizare a placajelor verticale de granit roșu și reabilitarea gradenelor deteriorate. Dar, anul trecut, s-a intervenit pentru a remonta o placă de granit de la vârful obeliscului, care amenința să cadă și să producă accidente. A fost dispusă evaluarea monumentului iar specialiștii au constatat că partea cea mai avariată este cea a gradenelor placate cu granit. „Se observă zone cu depuneri de săruri din mortarul de montaj ieșite din rosturi. Sunt plăci de altă nuanță de culoare, montate în locurile unde au dispărut sau au fost distruse cele originale. Este zona cea mai expusă, gradenele fiind frecventate mai tot timpul în special de tinerii care socializează în piață. În afară de circulația pe gradene, o altă cauză însemnată este lipsa pantei minime de îndepărtare a apelor meteorice ceea ce permite stagnarea și infiltrarea prin rosturi a apelor meteorice”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre. Acesta menționează că nu se observă plăci dislocate de pe fețele obeliscului „dar în cazul unor seisme însemnate este posibil să apară mai ales că placajul este cu montaj uscat iar mișcările plăcilor se amplifică spre vârful monumentului”.
    Lucrările de reparații capitale la monument vor presupune intervenții precum desfacerea întregului placaj de granit roșu, de la vârf până la bază, și remontarea în sistem umed. Plăcile vor fi curățate mecanic și chimic, lustruite pe fața văzută și relustruite după montarea finală. După îndepărtarea plăcilor de granit se va proceda la curățirea feței betonului ce urmează a se placa cu montarea de plasă metalică sudată fixată cu scoabe de oțel beton montate în găuri forate înclinate cu rășină epoxidică. Gradenele vor fi desfăcute și prevăzute cu șape suport cu pante care să permită scurgerea apelor meteorice. Replacarea se va face cu mortar special pentru placări exterioare de marmură, rezistent la îngheț-dezgheț, săruri, care să nu producă fenomenul de eflorescență. Chituirea se va face cu chituri elastice, impermeabile, rezistente la îngheț-dezgheț, cu rol de etanșare. Tronul din bronz cu basorelief va fi desprăfuit, curățat chimic de depuneri negricioase aderente și se va realiza o repatinare cu nuanțe de culoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?