Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

ITM verifică dacă firmele vrâncene au negociat cu angajații noile contracte de muncă


    Inspectorii ITM verifică, de la începutul lunii ianuarie, dacă firmele vrâncene au respectat obligația de a negocia cu salariații noile contracte de muncă și dacă au încheiat un proces verbal în urma discuțiilor. Raportul comitetului de monitorizare a aplicării noutăților fiscale arată că marea majoritate a firmelor au respectat această obligație. Inspectorul șef adjunct al IMT, Sebastian Ciocan, a arătat că există un plan propriu de acțiuni care vizează toate domeniile de activitate din economie și unde se verifică cum au fost respectate obligațiile prevăzute în OUG 79 și 82 din 2017. Raportul a fost prezentat în ședința de ieri a Comisiei de Dialog Social de la Prefectură și arată că „prin contractele colective de muncă nou încheiate și actele adiționale la contractele colective de muncă în vigoare partenerii sociali, în marea lor majoritate, au negociat fie majorarea salariului de baza lunar brut, fie indexarea acestuia astfel încât prin transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina salariaților să nu fie afectat salariul net dinainte de transferul contribuțiilor”.
    Adjunctul ITM a arătat că inspectorii de muncă din cadrul ITM au organizat ședințe de informare cu noutățile legislative la care au participat 68 de persoane juridice și peste 300 de persoane. Au fost consiliați reprezentanți legali ai societăților comerciale, reprezentanți ai firmelor de contabilitate, reprezentanți ai sindicatelor, reprezentanți ai salariaților, reprezentanți ai instituțiilor publice. Raportul menționează că au fost încheiate 21 contracte colective de muncă pentru societăți cu capital privat, 5 contracte colective de muncă pentru societăți comerciale, companii și societăți naționale, regii autonome cu capital de stat, unități bugetare, un contract colectiv de muncă pentru unități cu capital mixt, 4 contracte colective pentru alte categorii de unități dar și 78 de acte adiționale. Majoritatea, 71 de acte adiționale au fost încheiate de firmele cu capital privat.
    Pe de altă parte, reprezentanții sindicatelor au arătat că mulți patroni au prevăzut în actele adiționale că modificările salariilor brute nu se vor mai aplica dacă ordonanța de urgență care prevede transferul contribuțiilor la angajator va fi respinsă de Parlament și se va reveni la vechea formulă de calcul a contribuțiilor și impozitului pe venit.
    Discuții au fost și în ceea ce privește reducera salariilor în urma transferului contribuțiilor. Subprefectul George Bazilescu a întrebat dacă au scăzut salariile angajaților prin noul mod de calcul iar răspunsul a fost negativ. Totuși, reprezentantul IMM-urilor, Ion Roman, a arătat că ar trebui reduse mai mult contribuțiile sociale astfel încât creșterea salariului minim să fie mai mare, de câteva sute de lei. „Procentele pe care le încasează statul ar trebui să fie mai mici astfel încât transferul contribuțiilor să însemne o creștere mai mare a salariului net”, a spus Ion Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?