Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Pietre preţioase ale Coroanei britanice au fost ascunse în timpul războiului într-o cutie de biscuiţi îngropată


Pietre prețioase dintre bijuteriile Coroanei Britanice au fost ascunse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-o cutie de metal pentru biscuiți îngropată pe domeniul Castelului Windsor, conform unui documentar BBC încă nedifuzat, informează Press Association. Până în prezent se cunoștea faptul că pietrele prețioase fuseseră duse în castelul situat în centrul orașului Windsor din comitatul Berkshire pentru a nu cădea în mâinile naziștilor în eventualitatea unei invazii, însă puține informații au fost făcute publice legate de acest lucru.
Un program al postului BBC One despre bijuteriile coroanei și încoronarea reginei va prezenta pentru prima dată modul în care aceste obiecte istorice au fost ascunse într-o groapă adâncă la ordinele regelui George al VI-lea al Regatului Unit. Bijuteriile, printre care se număra și rubinul ”Prințul Negru” din Coroana Imperială, au fost așezate într-o cutie de metal pentru biscuiți care a fost îngropată sub un tunel secret, utilizat ca ieșire de urgență din castel. Regina, care în anii războiului a locuit la Castelul Windsor din motive de siguranță, era conștientă în mare parte de întâmplare, însă nu știa detaliile acesteia până când le-a aflat de la comentatorul regal, Alastair Bruce, care prezintă documentarul. ”Ceea ce este atât de minunat este faptul că regina nu cunoștea acest lucru. A-i spune a părut atât de ciudat”, a mărturisit acesta.
Povestea remarcabilă a fost descoperită de Oliver Urquhart Irvine, bibliotecarul și administrator al Arhivelor Reginei. Misterul a fost elucidat de ”un set electrizant de scrisori”, după cum l-a descris Comentatorul regal, adresat de Sir Owen Morshead, bibliotecarul regal, către regina Mary, mama lui George al VI-lea al Marii Britanii. Documentele lui Sir Owen înfățișează modul în care a fost săpată o groapă cu două încăperi, acoperită pentru a o ascunde de bombardierele inamice și dotată cu uși de oțel. O trapă utilizată pentru a permite accesul în zona secretă în care se afla cutia există și în prezent. De asemenea, în cadrul documentarului regina povestește cu candoare și umor provocările și necazurile ocazionate de funcția sa, printre care se numără și pericolele reprezentate de purtarea unei coroane grele. Ea glumește spunând că nu poate privi în jos în timp ce își citește discursul atunci când poartă Coroana Imperială, care cântărește 1.28 kilograme, existând pericolul de a-și ”frânge” gâtul. ”Nu te poți uita în jos pentru a citi discursul, trebuie să ridici discursul. Altfel ți-ai frânge gâtul, ar cădea”, i-a mărturisit regina lui Bruce.
Coroana a fost realizată pentru încoronarea din 1937 a regelui George al VI-lea al Marii Britanii și este bătută cu pietre scumpe, printre care se numără 17 safire, 11 smaralde și sute de perle și diamante, dar și cu piatra prețioasă cunoscută sub numele de ”Prințul Negru” despre care se bănuiește că a fost încastrată în coiful purtat de Henric al V-lea al Angliei în timpul Bătăliei de la Agincourt (Azincourt) din 1415.
Suverana povestește în cadrul documentarului și despre momentul în care a fost nevoită să se oprească pe loc, în timpul încoronării sale din Catedrala Westminster Abbey, după ce roba pe care o purta a rămas agățată în covor. ”Nu se gândiseră la acest lucru”, a adăugat regina. Regina a fost proclamată suverană la 6 februarie 1952 după ce tatăl său s-a stins din viață în mod subit.
Documentarul, care face parte din ”Royal Collection Season”, un parteneriat între BBC și Royal Collection Trust, urmează să fie difuzat duminică de postul BBC One.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?