Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Monștrii lui Guillermo del Toro, „băieţii buni” din filmele sale


Cineastul Guillermo del Toro, recompensat duminică seară cu Globul de Aur la categoria „cel mai bun regizor” pentru filmul „The Shape of Water”, care a primit marți și 12 nominalizări la premiile BAFTA, spune că universul lui imaginar s-a construit în timpul primilor 11 ani din viața sa, informează AFP. „Monștrii sunt sfinții patroni ai minunatelor noastre imperfecțiuni”, a declarat regizorul mexican, în vârstă de 53 de ani, după ce a urcat pe scenă pentru a primi Globul de Aur pentru regia filmului „The Shape of Water”, recompensat și cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția din 2017. Această delicată fabulă cu accente fantastice prezintă iubirea dintre o femeie mută și visătoare, care lucrează într-un laborator guvernamental secret, și o stranie creatură amfibiană, ținută captivă într-un bazin cu apă. „Au trecut 25 de ani de când ‘fabric’ aceste mici povești ciudate, aceste fabule mi-au salvat viața”, a adăugat cineastul mexican pe scena de la Beverly Hilton din Los Angeles.
Creaturile stranii sau monstruoase din filmele sale provin din imaginația unui copil căruia îi plăcea să se plimbe prin noroiul de pe străzile din orașul lui natal, Guadalajara, și să conserve insecte în sare, care și-a creat o jucărie din pluș în forma unui lup și care, la vârsta de cinci ani, i-a cerut lui Moș Crăciun să îi aducă o plantă cu care să poată să practice vrăjitoria. Toate poveștile sale imaginare au ajuns în cele din urmă pe marele ecran grație magiei cinematografului. „The Shape of Water”, care conducea în topul filmelor cu cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur, a câștigat și o statuetă la categoria „cea mai bună coloană sonoră”, creată de compozitorul francez Alexandre Desplat.
Guillermo del Toro a spus că acest film, aclamat de criticii de cinema, reprezintă „primul (lui) film de adult”. „Este opera lui de căpătâi până în prezent pentru că, până acum, lipsea din filmele sale o trăsătură din caracterul lui Guillermo, umorul”, a declarat Leonardo Garcona-Tsao, critic de film și bun prieten al cineastului, în cadrul unui interviu acordat pentru AFP. În ultimii ani, Guillermo del Toro s-a făcut remarcat și printr-un serial de televiziune cu accente horror, aclamat de criticii de specialitate, „The Strain”, ce prezintă povestea unui virus care îi transformă în zombi pe toți aceia cu care intră în contact.
Filmele sale „Pan’s Labyrinth” și „The Devil’s Backbone” erau mai sumbre, explorând teme precum sentimentul de pierdere și nostalgia. Cu toate acestea, tema care traversează întreaga cinematografie a regizorului mexican este opoziția dintre creaturi și monștri. Primele sunt filmate și prezentate cu empatie, cei din urmă sunt ființe umane. Născut pe 9 octombrie 1964, Guillermo del Toro a crescut într-o familie catolică, într-o locuință în proximitatea căreia găsea adeseori șerpi, corbi și șobolani. „Tot ceea ce sunt, compulsia artistică și poveștile pe care le-am creat mai târziu provin din primii 11 ani din viața mea”, a declarat cineastul pentru revista Gatopardo.
Printre sursele sale majore de inspirație, Guillermo del Toro a citat-o pe bunica lui, iar relația dintre strămoși și copii este o temă recurentă în opera sa cinematografică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?