Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO şi GALERIE FOTO: Aparat RMN pentru Spitalul Județean din Focșani. Marian Oprișan a participat la ceremonia de semnare a contractelor de achiziție


 

   Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani va primi un aparat RMN ca urmare a intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    Ceremonia de semnare a contractelor pentru achiziția de echipamente de imagistică medicală în valoare de 19,9 milioane euro a avut loc, ieri, la Palatul Victoria. Este vorba despre 14 echipamente Computer Tomograf (CT), 24 aparate de Rezonanță Magnetică (RMN) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). Aparatele achiziționate vor fi folosite pentru dotarea a 33 de spitale din țară și din Capitală, unități medicale care nu au astfel de echipamente. La ceremonie au participat prim ministrul Mihai Tudose, ministrul Sănătății, Florian Bodog, președinți de consilii județene, primari, reprezentanții firmelor care livrează echipamentele. Printre invitați s-a numărat și managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani, Constantin Mândrilă.
    Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, l-a felicitat pe prim ministrul Mihai Tudose și pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, pentru realizarea acestui program de dotare cu aparatură medicală. „Ne aflăm în fața celui mai curajos program de dotare a sistemului medical din România, pentru că în atenția noastră se află omul, se află cetățeanul român. Pentru aceasta felicit în mod excepțional pe primul ministru, Guvernul României, Ministerul Sănătății. Astăzi, guvernul României face un pas mare, un pas de felicitat dar, în același timp, face un pas uriaș către sănătatea cetățenilor României și ai județelor noastre, fapt pentru care vă mulțumim și vă doresc succes”, a spus președintele Marian Oprișan. 
    Premierul Mihai Tudose a afirmat la ceremonia de marți că orice român care se duce la spital trebuie să beneficieze de tot ce are dreptul. „Este un nou pas, un pas foarte mic, dar un pas important în ceea ce am spus de la începutul acestui mandat, că printre cele trei priorități mari imense ale României, infrastructură, educație, a treia este sănătatea”, a spus premierul. Acesta a subliniat că sistemul de sănătate are nevoie de investiții în aparatura medicală necesară pentru a asigura servicii de calitate pentru cetățeni. „Este un pas pentru normalitate, nu este un eveniment extraordinar, aș vrea ca aceste lucruri să nu mai fie evenimente extraordinare și ca orice român care se duce la spitalul cel mai apropiat de locul unde locuiește sau i s-a întâmplat un necaz să beneficieze de tot ceea ce are dreptul să beneficieze. Nu este o pomană, statul este obligat, suntem cu toți obligați și noi, Guvernul și dvs, reprezentanții autorităților publice locale, președinți de Consilii Județene sau primari, să punem la dispoziție oamenilor pe care îi reprezentăm tot ceea ce înseamnă protecția și ajutorul statului și în domeniul sănătății sau și începând cu domeniul sănătății”, a declarat premierul Mihai Tudose.


Rețea de imagistică medicală la nivel național

    Prim ministrul Mihai Tudose i-a felicitat pe cei care au solicitat dotarea spitalelor cu aparatură medicală și a mai povestit că în cursul dimineții a primit un telefon de la un președinte de consiliu județean care era nemulțumit că nu a primit finanțare în acest sens și pentru spitalele din județul lui. „Răspunsul a fost foarte simplu. E ca la loto. N-ai jucat. N-ai scris, n-ai cerut, n-ai solicitat, așa că încă o dată felicitări pentru cei care sunt în această sală, felicitări că vă pasă de cei pe care îi reprezentați, aveți un partener în Guvern întotdeauna și mai ales în domeniul acesta și un sfat și o rugăminte pentru cei care nu sunt prezenți în sala aceasta, printre președinții Consiliului Județean, astăzi, să scrie, să ceară, să solicite, fiindcă vor găsi ajutor”, a mai spus premierul.
    La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească. „Astăzi îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) și un RMN (Rezonanță Mangetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit și echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Sănătății, Florian Bodog.


Aparatură de 30 de milioane lei pentru spitalul din Focșani

    Reamintim că Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani a primit, la sfârșitul anului trecut, aparatură medicală în valoare de 5 milioane de lei. Managerul spitalului, Constantin Mîndrilă, a declarat că Ministerul Sănătății a alocat acești bani ca urmare a intervențiilor făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la ministrul Sănătății. Aceste fonduri vin în completarea unui proiect investițional ce a vizat dotarea Spitalului Județean din Focșani cu aparatură modernă de specialitate, în valoare de 25 de milioane de lei. „În urma demersurilor efectuate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan la Ministerul Sănătății, încă din 2015 am fost incluși într-un program de dotare cu aparatură medicală de ultimă oră. Spitalul nostru avea aparatură învechită atât fizic cât și moral de peste 30 de ani. La finele lunii noiembrie am primit aparatură medicală în valoare de peste 5 milioane lei”, a precizat Constantin Mîndrilă.
    Este vorba de aparatură medicală constând din: aparat radiologic pentru efectuat filme în urgențe (atât de necesar, actualul fiind depășit total atât fizic cât și moral); videoendoscop superior și inferior secția interne (există medic gastroeterolog, nou angajat); masă operație ortopedie traumatologie; trusă endurologie, pentru sala de operație urologică, (și pe această secție există medic nou angajat); ecograf dopller pentru secția de neonatologie (și aici există medic nou angajat cu competențe pentru ecografii copii nou născuți); platformă chirurgicală cu argon pentru sălile de operație chirurgie generală; aparat Rotgen cu braț C, pentru sălile de operație ortopedie -traumatologie. Aceste fonduri au venit în completarea unui proiect investițional ce a vizat dotarea Spitalului Județean din Focșani cu aparatură modernă de specialitate, în valoare de 25 de milioane de lei.
        Odată cu dotarea cu aparatură modernă au fost angajați și medici noi cu competențele necesare utilizării aparaturii. Astfel, au înființate două săli de operație de traumatologie, dat fiind numărul foarte mare de traume prin circulație, iar pentru aceste săli au fost angajați medici. De asemenea, au fost angajați medici și pentru specializările urologie, neonatologie și gastroenterologie. „Å¢in să mulțumesc președintelui Marian Oprișan pentru sprijinul acordat în alocarea fondurilor pentru dotarea cu aparatura medicală necesară desfășurării în bune condiții a activității din această unitate medicală. Practic, în acest moment, Spitalul Județean de Urgență beneficiază de aparatură medicală ultraperformantă de ultimă generație”, a precizat Constantin Mîndrilă.
        Anterior lunii noiembrie 2017, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani au mai fost dotate cu echipamente medicale nouă săli de operații, au fost montate aparate noi de radiologie și de video-endoscopie. De asemenea, la Secția ATI au fost instalate șase aparate de anestezie de înaltă performanță, iar ecografe de ultimă generație au fost montate la secția Interne, Gastro-enterologie, Ambulatoriu. Blocul operator a fost dotat cu un microscop oftalmologic care permite realizarea de operații extrem de complicate și cu un microscop chirurgical de ultimă generație. A fost instalat și un computer tomograf ultramodern, iar exemplele pot continua.

Finanțare de la Banca Mondială pentru un nou spital județean

     Consiliul Județean Vrancea pregătește o investiție cu finanțare de la Banca Mondială. Este vorba despre construirea unui nou spital județean. Acest spital ar urma să fie realizat pe o suprafață de teren pusă la dispoziție de către municipiul Focșani. La ultima ședință a Consiliului Județean a fost aprobat proiectul de hotărâre privind transmiterea solicitării de identificare și trecere a unei suprafețe de teren de aproximativ 5 ha din domeniul public al municipiului Focșani în domeniul public al județului Vrancea, în vederea construirii Spitalului Județean. „Este o certitudine faptul că vom construi un nou spital județean și, în acest sens, am luat toate măsurile care se impun pentru a construi și dota la standarde moderne noul spital. Cetățenii județului Vrancea merită un spital nou mai ales că actualul spital este unul foarte vechi”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Spitalul ar urma să fie dotat cu aparatură de ultimă generație, dar și cu un heliport pentru preluarea cazurilor de urgență rapidă.
    Într-un comunicat trimis de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea se precizează că Marian Oprișan „a făcut demersuri susținute în ultimii ani pentru identificarea unei soluții viabile și a unei surse de finanțare pentru construirea unui nou spital județean, în care pacienții să beneficieze de condiții moderne de tratament”. „Construirea unui spital modern pentru locuitorii județului Vrancea face parte dintr-o viziune pe termen lung a președintelui Marian Oprișan privind asigurarea unor servicii medicale de calitate și vine în completarea unui proiect investițional, susținut de domnia sa, care vizează dotarea actualului Spital Județean „Sf. Pantelimon” din Focșani cu aparatură medicală modernă de specialitate”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?