Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Cândești, Dumbrăveni: Iluminat stradal cu lămpi de tip led, coordonate prin GPS


În întreg satul Cândești, comuna Dumbrăveni, au fost montate lămpi stradale cu led, care îmbunătățesc vizibilitatea conducătorilor auto și oferă siguranță cetățenilor. Montarea acestor lămpi cu led a început încă de anul trecut și face parte dintr-un program accesat de primarul Valentin Tîlvăr, fiind finanțat prin GAL-ul „Å¢inutul viei și vinului”. „Este o continuare a unui experiment făcut acum un an și jumătate, când o firmă din București și una din Târgoviște au venit să se promoveze. Ne-au pus la dispoziție, cu montaj cu tot, un număr de 30 de lămpi de fiecare societate, pe care le-au montat începând din fața primăriei, pe un singur tronson de drum. După perioada respectivă, prin proiecția pe care o să o avem pe GAL-ul „Å¢inutul viei și vinului”, din care și noi facem parte, facem iluminatul public stradal. În aceste condiții, ne-am pliat 10 comune din cadrul GAL-ului pentru a face iluminat pe led, dar acest iluminat dacă nu îl faci pentru toată lumea, devine ineficient din punct de vedere al omului, al cetățeanului. Nu puteam să realizăm deodată cele trei sate componente, astfel încât am luat decizia, prin hotărârea Consiliului Local, anul acesta să montăm în satul Cândești, iar anul viitor să finalizăm celelalte două sate, Dumbrăveni și Dragosloveni, ca toată localitatea să fie iluminată pe led, inclusiv șoseaua națională”, a precizat primarul comunei  Dumbrăveni, Valentin Tîlvăr.
În urmă cu ceva timp, satul era foarte puțin iluminat și toți cei care mergeau noaptea pe jos erau nevoiți să folosească lanternele, plus că șoferii aveau o vizibilitate redusă atunci când tranzitau satul Cândești. După spusele celor din alte comune și sate învecinate, se pare că mulți locuitori își doresc un astfel de iluminat și în satul lor.
Primarul comunei Dumbrăveni consideră de importanță majoră iluminatul stradal, tocmai pentru a le veni în ajutor cetățenilor și pentru a le crea condiții bune de trai. „În satul Cândești, mai avem puțin și finalizăm lucrarea, fiind iluminate toate străzile, ulițele, drumul național, pe puteri diferite, încât siguranța cetățeanului să fie pe primul loc, circulația rutieră și pietonală să se poată face în condiții bune și pe timp de noapte. Poate că ceilalți primari din comunele vecine au o altă strategie de dezvoltare a localității, însă eu consider că iluminatul public este o necesitate pentru siguranța cetățeanului. Orice stradă și stâlp este iluminat, încât fiecare cetățean beneficiază de iluminat public. Până la acest moment, aveau foarte puțină lumină, din 3 în 3 stâlpi, cu becuri și lămpi vechi, care nu asigurau o luminozitate suficientă”, a adăugat edilul.
Interesant la aceste lămpi, fiind un concept nou, este faptul că lămpile cu led sunt coordonate și controlate de stații GPS, acestea fiind aprinse și stinse în funcție de ceasuri astronomice, care știu exact când este nevoie ca ele să funcționeze. „Ca o noutate, pentru că nu am mai auzit în zonă, aceste lămpi sunt declanșate și stinse automat în funcție de ceasuri astronomice, fiind coordonate prin GPS, astfel încât nimeni să nu mai intervină să le programeze în funcție de cum se vrea. Totul este prin GPS în funcție de timpul de afară, cu o marjă de plus-minus o oră. Sistemul de iluminat are o garanție de 5 ani și în această perioadă nu vom mai plăti absolut nimic pentru eventualele reparații”, a ținut să sublinieze primarul Tîlvăr.
Reticenți la început, cetățenii nu înțelegeau și nu prea erau de acord cu toaletarea copacilor. Primarul susține că toaletarea copacilor vine tot în ajutorul oamenilor, pentru că de foarte multe ori, din cauza zăpezii grele și a condițiilor meteo nefavorabile, cablurile încurcate prin crengile copacilor se rupeau și oamenii chiar rămâneau fără curent electric sau alte utilități. „Odată cu această iluminare, am făcut și toaletarea copacilor, care era necesară din punct de vedere a siguranței rutiere și a distribuției energiei electrice, a rețelelor de telefonie, cablu și internet, deoarece pe perioada iernii tot cetățenii erau cei care aveau de suferit și sunau la primărie pentru toate defecțiunile pe care le aveau în urma deteriorării firelor din cauza zăpezii. Inițial, cetățenii au fost reticenți când am început toaletarea copacilor, dar ulterior au înțeles eficiența iluminatului pe timp de noapte, vizibilitatea și celelalte aspecte din punct de vedere rutier. Acum majoritatea apreciază acest lucru și oamenii sunt mulțumiți”, a încheiat primarul Valentin Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?