Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Carne cu trichineloză descoperită la un porc din Panciu; sunt și alte suspiciuni în județ, inclusiv la mistreț


    Consumul de carne de porc crește în preajma sărbătorilor de iarnă. Însă, dacă nu sunt efectuate controalele necesare înaintea consumului de carne de porc, sau a comercializării acesteia, poate crește și numărul de îmbolnăviri cu trichineloza, boală determinată de consumul de carne infestată cu  parazitul Trichinella spiralis (vierme cilindric, din încrengătura nematelminților, cu corpul lung și subțire).
    Veterinarii vrânceni au depistat un caz de trichineloză la un porc domestic de la o gospodărie familială din Panciu. Trichineloza a fost depistată, inițial, la analiza probei de carne adusă de proprietarul animalului la medicul de la circumscripția din Panciu iar ulterior a fost confirmată de rezultatele analizei de la laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. Conform procedurilor legale, DSVSA a dispus incinerarea cărnii de la animalul bolnav. Directorul DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, a precizat că, potrivit legii, proprietarul animalului la care se constată trichineloza este despăgubit la valoarea de piață a cărnii, cu condiția ca animalul să fie înregistrat în baza de date, respectiv să fie crotaliat. Dacă animalul nu este în baza de date, atunci proprietarul nu poate fi despăgubit. Ori, în acest caz, se pare că, deși animalul fusese cumpărat cu documente legale de la un crescător din Brăila, nu fusese realizat transferul pe numele noului proprietar și nu fusese înregistrat de medicul veterinar din Panciu.
    Veterinarii le recomandă vrâncenilor să cumpere carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii DSVSA Vrancea, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă. Recomandările au fost făcute deoarece în anii trecuți au fost întâlnite situații în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc au ales să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari. Pentru proprietarii de animale, veterinarii le recomandă să nu consume carnea și să nu o prepare până nu obțin de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.
    „Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați, în vederea depistării trichinelozei, este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei”, precizează DSVSA.
    Potrivit unor surse, în prezent ar exista mai multe suspiciuni de cazuri de trichineloza în județ, atât la porci domestici cât și la mistreț, dar se așteaptă rezultatul de laborator al cărnii.
    Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumând resturi de carne de porc infestată, șobolani vii sau cadavre de șobolani infestați, cadavre de câini sau pisici infestate, cadavre și resturi de animale sălbatice infestate vânate și păsări. De multe ori hrana infestată le este oferită animalelor chiar de către oameni, creându-se astfel un cerc vicios. Ceea ce pleacă de la om ajunge în cele din urmă tot la om, dar sub formă de boală.
    Spre deosebire de manifestările la om, atât la porc, cât și la celelalte animale menționate mai sus, boala nu se manifestă, de obicei, prin semne clinice sesizabile, iar parazitul cât și larvele acestuia nu se văd cu ochiul liber.  Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.  La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. 
    Trebuie menționat faptul că manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Infestarea la om cu parazitul Trichinella Spiralis poate fi recunoscută prin următoarele semne clinice ce sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apăr la 1-2 zile după consumul de carne infestată. Boală nu se transmite interuman.
       Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminata trichineloscopic, unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă), achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor.
    Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă populației, în vederea prevenirii îmbolnăvirii următoarele: Achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar; Achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; Trimiterea la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora; La tocarea cărnii de porc/vânat să se folosească o mașină de tocat, destinată acestei activități, și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite; Să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; În timpul gătirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masă de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri; Prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
      DSP Vrancea atenționează populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele și recomandă persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care  prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?