Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Marian Oprișan, felicitat de președintele Klaus Iohannis pentru inițiativa realizării Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost felicitat de președintele României, Klaus Iohannis, pentru inițiativa realizării Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria, proiect în cadrul căruia vor fi plantați 335.000 de puieți de stejari în județul Vrancea. Această inițiativă are rolul de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial, astfel păstrându-se vie în conștiința tuturor românilor jertfa eroilor români care au murit pentru a avea o Românie Unită. Scrisoarea a fost transmisă președintelui Marian Oprișan de consilierul prezidențial, Sergiu Nistor.
    „Vă scriu în numele Președintelui României, E.S. Dl. Klaus Werner Iohannis, pentru a vă mulțumi pentru invitația transmisă Excelenței Sale în vederea participării la manifestarea de lansare a proiectului «RoMândria – Stejarii României – Parcul Memoriei Naționale – 100 de ani de istorie și demnitate». Președintele României vă felicită pentru inițiativă și urează succes proiectului ce constituie nu doar o frumoasă punte a memoriei, ci și un simbolic angajament pentru viitorul națiunii noastre într-o Europă unită, într-o lume a păcii. Sacrificiul înaintașilor noștri pentru idealul unității naționale este moștenirea de neprețuit pe care trebuie să o cinstim, demnitari și simpli cetățeni deopotrivă, atât prin gesturi pioase cât și prin acțiuni și proiecte durabile”, se arată în scrisoare.

    Președintele Klaus Iohannis își exprimă regretul că nu poate participa la acțiunea de sâmbătă, când vor fi plantați 50 de mii de puieți de stejari, în apropierea orașului Mărășești. „Având în vedere agenda sa politică internațională, domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, nu poate da curs invitației dumneavoastră. E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis vă propune însă ca, în cursul campaniei proiectului din anul 2018, să revină pe câmpurile de bătălie ale Vrancei eroice de acum 100 de ani, pentru a planta unul dintre stejarii ce vor crește în Parcul Memoriei Naționale. Nutrim speranța agreării acestei propuneri și sunt încredințat că, programată din timp, ea se va putea realiza în cele mai bune condiții”, se arată în scrisoarea administrației prezidențiale.
    Consilierul prezidențial Sergiu Nistor îi transmite și în nume personal, președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, „aprecierea pentru proiectele de marcare în județul Vrancea a centenarului Marelui Război și de cinstire a Marii Uniri”.

Peste 3.000 de voluntari au confirmat prezența la plantarea stejarilor din „Parcul Memoriei Naționale – RoMândria”

    Campania Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” strânge laolaltă români de toate vârstele și din toate colțurile țării, în jurul sentimentului național de prețuire a eroilor neamului. „Președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, face un apel public către toți românii care doresc să se implice în campania de plantare a stejarilor, să vină la Mărășești sâmbătă, 18 noiembrie 2017, de la ora 9.00, pentru a scrie împreună istoria începutului Parcului Mândriei Naționale.
    Pentru a ajunge la locația stabilită, participanții se pot ghida după indicatoarele unidirecționale montate de pe drumul național E85, prin fața Primăriei Mărășești, până la locul de plantare. Îndemnăm toți participanții să fie echipați și îmbrăcați corespunzător pentru condițiile termice ale lunii noiembrie și să vină cu o lopată sau un hârleț, unelte necesare pentru desfășurarea acțiunii de plantare. Toți voluntarii vor fi înscriși la intrare, iar numele lor vor fi făcute publice ulterior pe site-ul Consiliului Județean Vrancea. 
    Prima acțiune de plantare a stejarilor din proiectul Parcul Memoriei Naționale se va bucura de o prezență numeroasă. Peste 3.000 de voluntari, din județul Vrancea, dar și din alte județe (Galați, Iași, Neamț, Brașov) și București, precum și un grup de copii din Republica Moldova, și-au anunțat deja intenția de a-și aduce contribuția la realizarea acestui memorial dedicat soldaților care și-au jertfit viețile pe altarul libertății naționale, în bătăliile victorioase de la Mărăști, Mărășești și Soveja”
, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de Presă al Consiliului Județean Vrancea.
    Numele tuturor voluntarilor care vor participa la evenimentul de sâmbătă, 18 noiembrie 2017, începând ora 9.00, la Mărășești, va fi făcut public pe site-ul Consiliului Județean Vrancea. De asemenea, la finalul lucrărilor de realizare a parcului, numele tuturor voluntarilor se vor regăsi într-o capsulă a timpului, care va fi îngropată în zona centrală a acestui loc închinat memoriei eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei cu valoare simbolică vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. „Eroii care și-au jertfit viețile pe altarul libertății națiunii române, în luptele istorice din Primul Război Mondial de la Mărăști, Mărășești și Soveja, merită să fie intruchipați, în mod simbolic, într-o pădure care va cuprinde, la final, 335.000 de stejari. Este de datoria noastră să plantăm un număr de puieți egal cu cel al eroilor căzuți în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918”, scrie președintele Marian Oprișan pe pagina sa de Facebook.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?