Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651
Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651

VIDEO: Oile pot să îi recunoască pe Barack Obama și Emma Watson după ce privesc fotografii ale lor (studiu)


Oile sunt capabile să îl recunoască pe Barack Obama după ce privesc de mai multe ori o fotografie a fostului președinte american. Rumegătoarele participante la un experiment recent au reușit aceeași performanță și în cazul fotografiilor ce o prezintă pe actrița britanică Emma Watson, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP. „Știam deja că oile sunt capabile să recunoască persoane. Aceste rumegătoare, în special cele care trăiesc în turme mici, reușesc cu ușurință să facă diferența între stăpânul lor și un străin”, a declarat Jennifer Morton, cercetătoare la Universitatea Cambridge și coautoare a unui studiu ce a fost publicat în Royal Society Open Science. „Însă capacitatea de a învăța să recunoască o persoană pornind de la o fotografie în două dimensiuni este surprinzătoare, întrucât acest fapt necesită un proces cerebral complex”, a explicat cercetătoarea britanică pentru AFP.
Cercetătorii din departamentul de Fiziologie și științe neuronale din cadrul Universității Cambridge au antrenat opt oi pentru a recunoaște chipurile unor celebrități prezentându-le fotografii ale acestora pe ecranul unui computer, de mai multe ori la rând. Pe lângă imaginea fostului președinte american și aceea a actriței Emma Watson, devenită celebră după ce a jucat în filmele din seria „Harry Potter”, oile au putut să privească portrete fotografice ale prezentatoarei TV britanice Fiona Bruce și actorului american Jake Gyllenhaal. „Am ales aceste persoane întrucât există multe imagini cu ele disponibile pe internet, realizate atât din față, cât și din alte unghiuri”, a precizat Jennifer Morton. „Și eram siguri că oile noastre nu au avut niciodată ocazia de a le întâlni!”, a adăugat cercetătoarea.
Oile din acest experiment aveau dreptul la o recompensă (hrană) de fiecare dată când făceau distincția între fotografia unei persoane celebre și cele care prezentau un obiect sau o persoană necunoscută, pe un ecran învecinat. În cazul fotografiilor frontale, oile au înregistrat un procent de reușită de 80% în cadrul acestui test. Pentru fotografiile în care chipul unei celebrități era prezentat dintr-un alt unghi, performanța oilor a scăzut la 66%, fiind „apropiată de aceea a unui om aflat în aceeași situație”, afirmă cercetătorii britanici. „Oile sunt capabile să trateze informații despre un chip uman fără să aibă nevoie să vadă o ‘persoană reală’ în 3D”, a adăugat Jennifer Morton.
Apoi, cercetătorii au prezentat rumegătoarelor o imagine a dresorului lor obișnuit, pe care nu îl mai văzuseră niciodată într-o fotografie, alături de aceea a unui necunoscut. După o anumită stare de confuzie inițială, animalele au ales imaginea dresorului lor în 72% din cazuri. „Toate aceste lucruri arată că oile posedă capacități de recunoaștere facială comparabile cu cele ale oamenilor și primatelor non-umane”, au declarat autorii studiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?