Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Primăria vrea să continue modernizarea sistemului de termoficare din Focșani


Consilierii locali vor decide, la ședința extraordinară de astăzi, dacă vor fi continuate investițiile privind reabilitarea și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică al municipiului Focșani. Pe ordinea de zi a ședinței de vineri se află mai multe proiecte de hotărâri care vizează finanțarea de la bugetul local, dar și printr-un proiect european, a lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiu. Unul dintre proiectele supus votului consilierilor este și aprobarea Aplicației de Finanțare pentru implementarea proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterea eficienței energetice – Etapa II” și a documentelor suport, precum: Studiu de fezabilitate, Analiza Cost-Beneficiu, Analiza Instituțională, Strategia de Achiziții.
    Un al doilea proiect se referă la aprobarea cofinanțării proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterea eficienței energetice – Etapa II”.
    Al treilea proiect vizează realizarea pe termen mediu a unei politici tarifare referitoare la prețul de referință al energiei termice pentru populație necesară implementării proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterea eficienței energetice – Etapa II” finanțat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 3. Al patrulea proiect se referă la aprobarea continuării investițiilor necesare pentru reabilitarea și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică al municipiului Focșani.
    Valoarea investiției din fonduri europene a fost estimată la peste 15,7 milioane euro, din care contribuția de la bugetul local va fi de 266 mii euro, la care se adaugă cheltuielile cu TVA-ul. În total, municipalitatea va contribui cu 1,1 milioane lei, adică 2% din cheltuielile eligibile și 11,008 milioane lei, adică TVA-ul aferent investiției. Valoarea totală a proiectului este de 70,03 milioane lei, inclusiv TVA. Prin acest proiect vor fi reabilitați 2,8 kilometri de traseu, adică 5,6 kilometri de conducte de rețea termică primară și 43,9 kilometri de rețea termică secundară. De asemenea, vor fi reabilitate nouă puncte termice de la ENET. „Ministerul Fondurilor Europene-Direcția Generală Programe Infrastructură Mare ne comunică faptul că aplicația de finanțare a fost pregătită în cadrul perioadei de programare 2007-2013 și va fi utilizată pentru următoarea perioadă de programare în vederea obținerii finanțării din fonduri europene nerambursabile. De asemenea ne comunica faptul că Municipiul Focșani are obligația de a revizui aplicația de finanțare și documentele suport, din surse proprii, în vederea îndeplinirii condițiilor de finanțare aferente următoarei perioade de programare”, se arată în raportul întocmit de Primăria Focșani.

Vor scădea consumurile de gaze la ENET

    Beneficiile sunt foarte  importante atât pentru producătorul de energie termică dar și pentru locuitorii municipiului. Pe de o parte, prin realizarea investiției se vor reduce pierderile din rețelele ENET cu 9124 gigacalorii anual, adică o economie de 1180 mii metri cubi de gaze naturale. În consecință vor fi reduse cantitățile de emisii nocive, adică impactul asupra mediului. Beneficii vor fi și pentru cetățeni, deoarece sistemul de recirculație a apei calde de consum va avea ca efect o reducere a cantității de apă caldă consumată. Se estimează că reducerea va fi de 6765 metri cubi de apă potabilă, pe care locatarii ar fi trebuit să o plătească în plus. Nu în ultimul rând, va crește confortul focșănenilor și calitatea serviciilor pe care le oferă ENET.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?