Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

„CĂRŢILE EROILOR ŞI ALE RĂZBOIULUI”: Biblioteca Județeană vă invită la „Expoziția itinerantă în mausoleele din Vrancea”


Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea va derula joi, 9 noiembrie, cea de a doua activitate din cadrul proiectului „Cărțile eroilor și ale războiului”, și anume o „Expoziție itinerantă de carte”. Proiectul este derulat în cadrul Centenarului Primului Război Mondial – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz, sub egida Consiliului Județean Vrancea, și a fost inaugurat în data de 2 noiembrie, la Mărășești, printr-un program care a cuprins lansări de carte, evocarea personalității preotului Alexei V. Mateevici, poet al conștiinței naționale românești, rememorarea campaniei pentru reîntregirea neamului 1916-1918, vizionarea de filme dedicate memoriei eroilor și orașului Mărășești, vernisarea unor expoziții de cărți poștale și fotografii închinate Primului Război Mondial și orașului martir Mărășești, vizitarea Mausoleului de la Mărășești. „Alături de noi au fost profesori, bibliotecari, cadre didactice, elevi de la Åžcoala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești, Åžcoala Gimnazială din Homocea, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, invitați din Vrancea, Tecuci și de la Muzeul Literaturii din Republica Moldova, membri ai CARP Milcov din Focșani. Vă așteptăm în continuare să ne fiți alături, pentru a evoca, împreună, memoria eroilor care au pus, prin jertfa lor de sânge, piatra de temelie a neamului românesc întregit”, a transmis Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea.
    Cea de a doua activitate din cadrul acestui proiect se va desfășura la Căminul Cultural din Răcoasa și Mausoleul de la Mărăști, după următorul program:
De la ora 11.00, Grupul vocal al Școlii Gimnaziale Răcoasa va susține un recital de cântece patriotice, după care va urma un moment de lectură publică, realizat de
Maria-Magdalena Bîgiu, elevă la Școala Ion Basgan Focșani și o serie de lansări de carte, astfel: Veronica Crăciun – „Mărăști… ecouri în timp” care va beneficia de prezentarea Teodorei  Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea și a profesorului Aurel Neculai, de la Școala Gimnazială Ecaterina Teodoroiu Mărășești; Ion Croitoru – „Vremuri în flăcări”, prezentată de Adrian Èšiglea, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Județene.
    Evenimentele vor continua cu un dialog interactiv intitulat „Despre eroi și eroism”, cu elevii Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza Focșani, coordonați de profesorul de istorie Gabriela Obodariu, și prezentarea expozițiilor de carte, fotografii, cărți poștale și medalii din colecțiile Bibliotecii Județene Vrancea, colecționarilor Petre Mincu din Focșani, Aurel Neculai din Mărășești și Ion Codreanu din București. Va prezenta Adrian Èšiglea, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea. Acținea se va încheia cu vizionarea filmului „Mărăști…ecouri în timp” și vizitarea Mausoleului de la Mărăști.
Partenerii Bibliotecii Județene în acest proiect sunt: Muzeul Vrancei, Primăria Comunei Răcoasa, Școala Gimnazială Răcoasa, Colegiul Național Al. I. Cuza Focșani, Școala Gimnazială Biliești, CARP Milcov din Focșani. „Proiectul va continua cu activități închinate eroilor din Primul Război Mondial la Mausoleele de la Soveja – 15 noiembrie și Focșani – 29 noiembrie 2017. Am pregătit pentru comunitatea noastră lansări și prezentări de carte, expoziții de carte, fotografii, cărți poștale și medalii, dialoguri și invitați speciali, vizionări de filme istorice și vizite ghidate în Mausoleele vrâncene. Adresăm din inimă invitația întregii noastre comunități vrâncene de a ni se alătura în acest demers omagial!”, a transmis Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?