Elevii francezi, veniți într-un stagiu de practică la Colegiul Auto, le vor recomanda România și Focșaniul colegilor lor

0
2353


Cei cinci liceeni de la Lycée des métiers Gabriel Voisin din Franța, care timp de o lună de zile au participat la un stagiu de formare profesională la Colegiul Tehnic Auto Traian Vuia din Focșani, și-au luat rămas bun de la colegii și profesorii români într-un cadru festiv. Diseminarea proiectului Erasmus – EYTP (European Youth Trening Program) a avut loc la un restaurant din oraș, moment în care toți cei implicați în proiect au discutat despre realizările din proiect și despre importanța acestuia atât pentru elevii francezi cât și pentru elevii români.
    Francezii, alături de colegii și profesorii de la Colegiul Auto din Focșani, dar și de profesorii francezi, care i-au însoțit, inginerii de la service-urile unde au mers pentru a face practică de specialitate, cu toții au vorbit despre un proiect de succes, ce trebuie continuat deoarece aduce beneficii elevilor din ambele state. La ultima întâlnire din cadrul proiectului au fost prezenți și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, viceprimarul Marius Iorga, precum și secretarul municipiului, Eduard Corhană, dat fiind că autoritățile locale au sprijinit derularea proiectului. „În urmă cu 4 săptămâni aveam emoții, pentru că aveam oaspeți din Franța, un grup de elevi, împreună cu profesorii însoțitori. Acum, la final, emoțiile au dispărut pentru că am constatat că toate activitățile s-au desfășurat așa cum trebuia datorită agenților economici care ne-au sprijinit în desfășurarea activităților practice. De asemenea, aș vrea să mulțumesc domnului primar Cristi Misăilă, Consiliului Local Focșani și tuturor compartimentelor din Primăria Focșani, care de fiecare dată au răspuns tuturor nevoilor noastre. Prezența colegilor noștri aici demonstrează că unitatea noastră, CTA Traian Vuia, este o unitate puternică și mulțumesc astfel colegilor care au scris proiectul, colegilor care l-au implementat, dar și colegilor care voluntar au ajutat la derularea tuturor activităților”, a precizat profesorul Luminița Balaban, directorul Colegiului Tehnic Auto Traian Vuia.
    „Este o onoare pentru noi să avem asemenea oaspeți din Franța, în asemenea condiții, într-un asemenea proiect de succes, motiv pentru care vreau să îi felicit pe membrii Colegiului Tehnic Traian Vuia și, bineînțeles, colectivul din Franța, pentru că împreună ați reușit să puneți în practică acest proiect. Trebuie subliniat faptul că, de fiecare dată, eu am susținut și voi susține în continuare, eu și echipa mea, tot ceea ce înseamnă educație și mai ales ceea ce înseamnă învățământul de specialitate, fiindcă piața muncii cere astfel de servicii, mai ales în domeniul auto, care este foarte căutat. Încă o dată vă felicit și vă doresc succes în toate activitățile pe care le întreprindeți”, le-a transmis celor prezenți edilul Cristi Misăilă.

    De partea cealaltă, profesorii francezi au spus că s-au simțit foarte bine în Focșani și că vor să repete această experiență. „Mă bucur să fim aici, ușile ne-au fost deschise și am apreciat acest aspect. Le mulțumim colegilor români pentru toate activitățile pe care le-ați derulat pentru a ne ușura șederea aici. Mulțumim, de asemenea, serviciu-urilor pentru timpul acordat elevilor noștri, pentru sarcinile pe care le-ați încredințat, pentru a observa diversitatea sarcinilor trasate, mulțumim pentru timpul acordat elevilor noștri. Este o mare responsabilitate”, a precizat unul dintre profesorii francezi.
    Colegul acestuia a ținut să precizeze că România este o țară frumoasă, cu oameni primitori, care merită vizitată. „Èšinem să le mulțumim profesorilor care s-au implicat în activitățile extrașcolare dedicate elevilor noștri. Aceste activități au permis un schimb cultural, au permis vizitarea României, am descoperit o țară plăcută cu un potențial turistic. Am fost foarte încântați de oameni, de primirea deosebită pe care ați organizat-o pentru elevii noștri și pentru noi. Domnii profesori au organizat diverse activități și totul s-a desfășurat foarte bine. Sperăm și credem că aceste proiecte vor continua, pentru că sunt un beneficiu pentru toți cei care ne îndreptăm spre o Europă unită, mai ales în formarea tinerilor”, a afirmat acesta.
    Beneficiarii proiectului, elevii francezi, au descris experiența trăită în țara noastră ca pe una care trebuie recomandată și altor colegi. „O țară drăguță, cu oameni primitori. Nu sunt diferențe de mărci, sunt aceleași echipamente în service-uri. Recomand această experiență colegilor mei. Comunicarea la practică a fost foarte bună, fiindcă am vorbit în engleză, iar activitățile extrașcolare au fost la superlativ”, au transmis elevii francezi.

Practică de specialitate și activități extrașcolare

    Elevii veniți la Focșani pe 23 septembrie pleacă astăzi în Franța, cu amintirea unei țări frumoase și a unor oameni primitori, pe de o parte, iar pe de alta cu un bagaj de cunoștințe practice mai încărcat. Pe toată perioada șederii lor în Focșani, elevii au făcut practică de specialitate la service-urile auto partenere ale liceului focșănean. La începutul stagiului, elevii francezi au fost invitați să viziteze liceul partener, să participe la un curs de limba română și să experimenteze condusul automobilului în condiții de trafic pe un simulator auto, reușind astfel să surprindă câteva dintre aspectele celor două sisteme de învățământ francez-român.
Potrivit informațiilor furnizate de profesorii implicați în proiect, francezi și- au pus în valoare pasiunea pentru mașini, experiența, cunoștințele, seriozitatea, motivația și spiritul european, astfel încât tutorii de practică s-au declarat mulțumiți de ei. Și cum experiența lor în țara noastră nu se reduce doar la practică profesională, aceștia au avut un program bine stabilit de vizite în țară. Astfel, liceenii francezi, alături de profesorii însoțitori, au valorificat la maximum timpul petrecut în țara noastră, ei plecând în excursii în Delta Dunării, în vizită la Castelul Bran, pe Valea Prahovei, au urcat pe Ceahlău, au fost la Cheile Bicazului și Lacul Roșu, au jucat și un meci de fotbal cu colegii români, au luat lecții de dans modern. Elevii și profesorii francezi au primit diplome și medalii în cadrul proiectului, dar și mici daruri pe care să le ducă familiilor lor, cum ar fi câte o sticlă cu vin din Vrancea.
Reamintim că elevii de la Colegiul Tehnic Auto Traian Vuia au beneficiat anul trecut de acest proiect, când au mers într-un stagiu de practică în Franța, unde  gazdă au fost cei de la Lycée des métiers Gabriel Voisin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here