Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Societăți comerciale sancționate de polițiști pentru delicte silvice


În urma activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, în perioada 9 – 15 octombrie a.c., polițiștii vrânceni au efectuat 101 controale, din care 89 pe drumurile publice, 10 în fondul forestier și 2 la locuri de depozitare/comercializare.
    Astfel, au fost constatate 15 infracțiuni, din care 12 prevăzute de Legea 46/2008 modificată, au fost aplicate 47 sancțiuni contravenționale, din care 20 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiiilor silvice, în valoare de 29.000 lei. De asemenea, a fost confiscată faptic cantitatea 33,61 m.c. material lemnos, în valoare de 8.400 lei și valoric un volum total de 37,74 m.c. – 4.340 lei.
         
Exemple semnificative:
– La data de 9 octombrie a.c., polițiștii au identificat în fondul forestier din comuna Cotești, aflat în administrarea unui Ocolul Silvic Privat, un bărbat din localitate, bănuit că ar fi tăiat fără drept 21 arbori din speciile stejar, fag și carpen. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de arbori”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 alin. (1) și art. 109 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

– La data de 10 octombrie a.c., ora 8.30, pe DN 2M în orașul Odobești, polițiștii au depistat un bărbat, din comuna Broșteni, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc din specia fag), fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat.

– La data de 10 octombrie a.c., ora 8.40, pe DN 2M în orașul Odobești, a fost depistat un bărbat, din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc din specia fag), fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. „b” din Legea 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat.

– La data de 10 octombrie a.c., ora 11.00, pe DN 23A – comuna Tătăranu, polițiștii au depistat un bărbat, din comuna Mera, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc) fără documente legale de proveniență.    În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. „b” din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos.

– La data de 10 octombrie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Popești, sat Terchești, aflat în administarea Ocolului Silvic, polițiștii au identificat un bărbat, din comuna Gura Caliției, bănuit că ar fi tăiat fără drept 6 arbori din specia gorun. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 107 alin. (1) din Legea  46/2008 Rep. – Codul Silvic.

– La data de 10 octombrie a.c., ora 18.40, polițiștii au depistat pe DN 2M  în orașul Odobesti, un bărbat, din comuna Reghiu, care transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc diverse moi), fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. „b” din Legea 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat.

– La data de 11 octombrie a.c., ora 6.30, polițiștii au depistat pe raza comunei Cotești un bărbat, din comuna Broșteni, care transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3,10 mc. lemn de foc din speciile gorun și cireș, fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor Legii 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării materialului lemnos transportat.

– La data de 11 octombrie a.c.,  polițiștii au identificat în fondul forestier de pe raza comunei Cîmpuri, un bărbat, din localitate, bănuit că ar fi tăiat fără drept 3 arbori din specia fag. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 107 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

– La  data de 11 octombrie a.c., polițiștii au identificat în comuna Cîmpuri  un bărbat, din comuna Soveja, bănuit că ar fi tăiat fără drept 3 arbori din specia salcie. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări pentru sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 107 alin. (1) din Legea 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

– La  data  de 11 octombrie a.c., polițiștii au identificat în fondul forestier de pe raza comunei Cîmpuri, un bărbat, din localitate, bănuit că ar fi tăiat fără drept 16 arbori din specia molid. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 107 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic.

– La data de 12 octombrie a.c., polițiștii au depistat pe DN 2M – comuna Broșteni, un bărbat, din comuna Andreiașu de Jos, în timp ce transporta cu o autoutilitară, în mod repetat, cantitatea de 3,50 mc. lemn de foc din specia fag în baza aceluiași aviz de însoțire. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto conform art. 19 alin. (1) lit. „i” din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de material lemnos.

– La data de 11 octombrie a.c., ora 23.15, pe DN 2M – oraș Odobești, polițiștii au depistat un bărbat, din comuna Mera, în timp ce conducea o  autoutilitară care transporta cantitatea de 4,70 mc. lemn foc diverse esențe, pentru care a prezentat un aviz de însoțire material lemnos emis fără respectarea prevederilor legale.    Bărbatul a fost condus la depozitul de material lemnos deținut de Ocolul Silvic din localitate, unde materialul a fost lăsat în custodia organelor silvice până la stabilirea provenienței. În urma verificărilor efectuate, la data de 12 octombrie a.c. s-a stabilit faptul că materialul lemnos a fost încărcat din curtea unui imobil din comuna Mera, unde nu era constituit un depozit de material lemnos. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „fals sub semnatură privată” și „uz de fals”. De asemenea, s-a procedat la confiscarea materialului lemnos.

– La data de 12 octombrie a.c., polițiștii au efectuat un control la un depozit de material lemnos aparținând unei obști din comuna Nistorești, în urma căruia au constatat că a fost livrată cantitatea de 8,81 mc. lemn rotund fag. Totodată, s-a constatat că persoana desemnată să emită documente cu regim silvic nu a respectat prevederile legale privind modul de completare a avizelor de însoțire și a registrului de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase. În cauză, operatorul economic a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor Legii 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de 8,81 mc lemn rotund fag.

– La data de 13 octombrie a.c., ora 11.30, polițiștii au depistat pe DN 2 – E85 – comuna Garoafa un bărbat, din comuna Slobozia Bradului, în timp ce transporta cu o autoutilitară material lemnos (lemn de foc) fără documente legale de proveniență. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional potrivit Legii 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării.
       
– La data de 12 octombrie a.c., în urma unui control efectuat în comuna Gugești, la un punct de lucru al unei societăți comerciale, polițiștii au constatat faptul că aceasta a deținut cantitatea de 22,08 mc. lemn de foc, fără documente legale de proveniență. De asemenea, reprezentantul societății nu a prezentat Registrul de evidență intrări – ieșiri materiale lemnoase al punctului de lucru. În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a societății comerciale, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 22,08 mc lemn foc din specia cireș, în sumă de 4361,68 lei.

– La data de 13 octombrie a.c., polițiștii au depistat un bărbat, din comuna Câmpuri, în timp ce transporta cu un autocamion cantitatea de 4,89 mc. material lemnos (lemn de foc), conform avizului de însoțire prezentat. În urma măsurării și inventarierii materialului lemnos, a rezultat un plus de material lemnos față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire prezentat. De asemenea, avizul de însoțire prezentat nu era completat conform prevederilor H.G. nr. 470/2014. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 actualizată, fiind confiscată cantitatea de material lemnos iar administratorul societății comerciale, potrivit prevederilor art. 21 lit. „d” din Legea 171/2010 actualizată.

– La data de 13 octombrie a.c., ora 16.00, pe DN 2 D – comuna Valea Sării, polițiștii au depistat un bărbat, din comuna Tulnici, în timp ce conducea o autoutilitară care transporta material lemnos cu un aviz de însoțire a cărui valabilitate era expirată. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. (2) lit. „c” din Legea 171/2010 actualizată, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,10 mc. material lemnos.

Biroul de presă al IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?