Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: „La nicio firmă de proiectare nu lucrează foști colegi de la ISU“. Pompierii s-au întâlnit cu primarii și proiectanții din Vrancea


Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” Vrancea le-a cerut primarilor și proiectanților să se implice mai mult pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu pentru clădirile și spațiile amenajate din localități. Întâlnirea a avut loc la Sala Balada din Focșani și a fost organizată la solicitarea IGSU pentru a clarifica noutățile legislative din domeniu, modul de obținere a autorizației dar și sancțiunile care pot fi dispuse. La întâlnire au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, proiectanții autorizați de la nivelul județului Vrancea dar și reprezentanți ai firmelor care dețin construcții ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. A fost prezentată legislația din domeniu, inclusiv prevederile Regulamentului 305 din 2011 al Parlamentului European prin care se stabilesc cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor, cu accent pe cerința „securitate la incendiu”.
    Colonelul Ovidiu Oprea a prezentat cadrul legislativ național privind calitatea în construcții și autorizarea executării lucrărilor de construcții, arătând că avizul de securitate la incendiu este parte integrantă a documentației care stă la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu. În prezentarea făcută de reprezentanții ISU au fost enumerate câteva categorii de construcții și amenajări pentru care trebuie obținute avizul și autorizația de securitate la incendiu. Un subiect special a fost cel al obligațiilor pe care le au proiectanții, care trebuie să întocmească documentația tehnică și această calitate. Reprezentanții ISU au arătat că proiectanții trebuie să urmărescă inclusiv modul în care este realizat proiectul deoarece au fost întâlnite situații în care lucrările nu mai corespund cu schița inițială. De asemenea, proiectantul trebuie să depună documentația la ISU și să aducă toate documentele solicitate.
    Șeful ISU Vrancea, locotenent colonel, Silviu-Constantin Mocanu, a subliniat că nu există nicio legătură între aceste firme de proiectare și instituția pe care o conduce. „La nicio firmă de proiectare nu lucrează foști colegi de la ISU. Toate firmele de proiectare sunt avizate de ISU”, a subliniat șeful ISU. Totuși, mai sunt și firme de proiectare care preferă să dea vina pe ISU decât să depună la timp documentația sau să o refacă atunci când se solictă acest lucru. „Avem o documentație care a fost respinsă de patru ori în acest an. Proiectantul o ia și o aduce înapoi fără să schimbe nimic”, a precizat lt. col. Cătălin Drăgănescu. Acesta le-a cerut edililor prezenți în sală să urgenteze procedurile pentru obținerea tuturor autorizațiilor pentru unitățile de învățământ din localitățile pe care le conduc. „Haideți să rezolvăm școlile. E un lucru care arde. Aveți copii, nepoți. Gândiți-vă că o faceți pentru dumneavoastră”, a prezicat reprezentantul ISU. În acest caz, primarii au arătat că multe investiții la unitățile de învățământ sunt propuse pentru finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Cei de la ISU au precizat că nu este bază legală pentru a fi închise școlile, dar pot fi aplicate amenzi usturătoare. Totuși, situația din Vrancea este mai bună comparativ cu alte județe. Cazuri speciale sunt acolo unde firmele de construcții care fac lucrări la școli au intrat în insolvență. Reprezentanții ISU au precizat că primăriile trebuie să aibă  avizul de securitate la incendiu, ceea ce dovedește că au o documentație pentru obținerea autorizației și să dovedească faptul că este alocată finanțare pentru realizarea lucrărilor. „Vrem să vedem din partea dumneavoastră că există preocupare”, au precizat reprezentanții ISU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?