Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Senatorul Cristian Dumitrescu: Situația minorității românești din Ucraina, discutată la Adunarea Parlamentară de Toamnă a Consiliului Europei


Senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei de Politică Externă din Senat, care este și membru al Consiliului Europei (CE), participă în aceste zile la Adunarea Parlamentară de Toamnă a CE de la Strasbourg. Pe ordinea de zi a ședinței Adunării Parlamentare, delegația României a reușit să introducă un punct ce a fost dezbătut în regim de urgență și care vizează legea educației din Ucraina, ce a fost adoptată recent și care îngrădește accesul la educație în limba maternă al minorităților naționale din această țară, inclusiv ale românilor. 
„Dezbaterea de urgență a fost aprobată pentru această săptămână, fiind considerată cea mai înaltă formă de atenționare a Ucrainei de către Consiliul Europei asupra unei probleme așa de importante. Trebuie să știți că pentru situația din Catalunia, Consililiul Europei realizează numai o dezbatere punctuală, fără document, pe când în cazul Ucrainei, Comisia pentru cultură, educație și mass media, din care fac și eu parte, a adoptat, în regim de urgență, un raportor și va fi elaborat un raport care va fi supus dezbaterii și discuției plenului Consiliului Europei. Este foarte importantă această discuție, România având mai multe luări de poziție foarte tranșante în legătură cu grava încălcare a drepturilor cetățenilor ucrainieni de etnie română din Ucraina, prin adoptarea acestei noi legi a educației. Și aș aminti aici declarația de politică externă făcută de Parlamentul României în urmă cu câteva zile”, a declarat senatorul vrâncean.
Cristian Dumitrescu a mai arătat că, la Consiliul Europei, vor fi luate în discuție mai multe aspecte legate de activitatea Adunării Paramentare și vor fi dezbătute mai multe rapoarte ce vizează chestiuni de maximă actualitate, inclusiv o dezbatere generală cu privire la evoluția Consiliului Europei în ultimii ani și noile provocări pentru acest for în perioada care urmează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?