Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Despre adopție (III)


Un rol important în cadrul procedurii de adopție îl are Direcția generală de asistență socială și protecția copilului, multe din actele și etapele acestei proceduri fiind înfăptuite de aceasta.
În vederea adopției, Direcția va evalua adoptatorul / familia adoptatoare. În cadrul acestei evaluări se vor identifica în ce măsură cei care își doresc un copil sunt potriviți și pregătiți să fie părinți. Ei vor fi verificați dacă îndeplinesc garanțiile morale și condițiile materiale pentru a putea adopta. Împreună cu adoptatorii vor fi verificați psihologic, social și medical și ceilalți membri ai familiei sau alte persoane care locuiesc împreună cu aceștia.
Dacă evaluarea are rezultat favorabil, adoptatorului/familiei adoptatoare i se eliberează atestatul de persoană / familie aptă să adopte, atestat care este valabil 2 ani și care poate fi prelungit până la încuviințarea adopției, în anumite situații care sunt prevăzute în mod expres de lege.
Adopția va fi încuviințată de instanța judecătorească abia după ce copilul este  încredințat timp de 90 de zile celor care și-l doresc, când instanța  apreciază că adopția este în interesul superior al copilului și când consideră ca acesta din urmă se poate integra în familia adoptivă.
Încredințarea în vederea adopției nu mai este necesară dacă se adoptă :
a) o persoană care a dobândit capacitate deplină de exercițiu;
b)  copilul de către soțul părintelui firesc sau adoptiv;
c) copilul pentru care a fost deschisă procedura adopției și acesta se află în plasament la unul dintre soții familiei adoptatoare sau la familia adoptatoare de cel puțin 6 luni;
d)  copilul de către tutorele său, dacă au trecut cel puțin 6 luni de la data instituirii tutelei.
La finalul perioadei de încredințare în vederea adopției, Direcția întocmește un raport final referitor la evoluția relațiilor dintre copil și adoptatori, care va fi comunicat instanței competente pentru ca aceasta să poată hotărî în privința cererii de încuviințare a adopției.
După încuviințarea adopției există o perioadă în care direcția generală de asistență socială și protecția copilului urmărește evoluția copilului adoptat precum și relațiile dintre acesta și părinții adoptatori pentru a se verifica dacă adoptatul s-a integrat pe deplin în noua sa familie.

Cei interesați de mai multe detalii pe acest subiect pot obține relații la adresa de email a redacției ziarului Monitorul de Vrancea – redactie@monitorulvn.ro.

                                                Avocat Manuela Florea          

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?