Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Codul portocaliu de vreme rea a trimis elevii acasă


 Cursurile unităților de învățământ au fost suspendate miercuri, 20 septembrie a.c., cu începere de la ora 15.00, prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. Decizia a fost adoptată ca urmare a avertizării de Cod Portocaliu, caracterizată de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și înregistrarea de cantități importante de apă pe arii extinse, valabilă și pentru județul nostru în perioada miercuri, 20 septembrie 2017, ora 16.00 – joi, 21 septembrie 2017, ora 10.00. În acest context, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (FOTO) s-a întrunit miercuri, 20 septembrie a.c. la sediul Instituției Prefectului, pentru stabilirea măsurilor specifice în vederea atenuării efectelor fenomenelor meteorologice prognozate de Administrația Națională de Meteorologie.
    Astfel, au fost luate măsuri pentru informarea membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, precum și înștiințarea comitetelor locale pentru situații de urgență cu privire la fenomenele prognozate. Totodată, s-a dispus instituirea serviciului de permanență la sediul primăriilor pentru a putea lua măsurile preventive, în scopul limitării efectelor negative și a avertizării operative a populației în eventualitatea apariției unor situații de urgență. Se va avea în vedere monitorizarea permanentă și cu maximă atenție a situației existente, pregătirea și verificarea forțelor și mijloacelor pentru intervenție, cât și verificarea și asigurarea stării de funcționalitate a sistemelor de avertizare și alarmare. Cu începere de la ora 16.00, pentru monitorizarea evoluției situației operative s-a dispus activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor.
    La primele ore ale dimineții de joi, 21 septembrie a.c., în urma reanalizării la nivelul CJSU Vrancea a situației evoluției fenomenelor meteorologice prognozate, se va comunica decizia adoptată referitoare la desfășurarea cursurilor în unitățile de învățământ, hotărâre ce va fi transmisă și prin intermediul site-ului Inspectoratului Școlar Județean Vrancea: http://isjvn.vn.edu.ro.
    Problemele sau situațiile deosebite apărute din cauza situațiilor de urgență manifestate se vor comunica în timp operativ la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Vrancea, telefon 112 sau 0237 611212. 

         Biroul de comunicare al C.J.S.U. Vrancea



     „Noi am trimis informări în toate școlile. Începând cu ora 15:00 s-au suspendat cursurile în toate unitățile de învățământ, iar pentru mâine (n.r. -azi) urmează să ne mai întâlnim și să discutăm”, a transmis Lauriana Ailincuței, inspector general școlar al IȘJ Vrancea. În ceea ce privește grădinițele cu program prelungit, educatoarele au anunțat ieri părinții să vină mai devreme să ia copiii, dar acestea au rămas în instituție până la finalul programului pentru că au existat situații în care părinții nu au putut pleca de la serviciu înainte de încheierea programului.
    Fără să aștepte decizia de joi a CJSU, unele școli au anunțat programul cursurilor. Elevii de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani au fost anunțați printr-o postare pe pagina de facebook a colegiului că orele vor fi mai scurte, pentru cei care vin la cursuri dimineața. „Bună ziua! Vă informăm că programul de mâine se va modifica, din cauza avertizărilor meteorologice, astfel: orele de dimineață încep la 9.30, ora va dura 30 de minute, iar pauza, 5 minute. În ceea ce privește programul de după-amiază, orele se vor desfășura fără modificări, începând cu 12.30”, se arată în postare.

Primăria Focșani a anunțat numerele de telefon la care puteți suna pentru urgențele cauzate de vremea rea

COMUNICAT DE PRESÄ‚

    Administrația Națională de Meteorologie a emis (… pe), 20 septembrie 2017 o avertizare meteorologică – cod portocaliu – pentru intervalul 20.09.2017, ora 16.00 – 21.09.2017, ora 10.00. Fenomenele meteorologice prevăzute sunt instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și cantități de apă importante. În aceste condiții, Primăria Municipiului Focșani face un apel insistent către toți cetățenii, să ia toate măsurile necesare pentru securizarea locuințelor și a altor tipuri de construcții. Se recomandă menținerea È‹nchisă a tururor geamurilor și ușilor, eventual a obloanelor. Cetățenii sunt sfătuiți să evite, pe cât posibil, ieșirea din locuințe È‹n acest interval orar, pentru a evita să fie surprinși de o furtună. Primăria Municipiului Focșani a activat toți factorii responsabili și sunt luate toate măsurile ce se impun.
    Cetățenii sunt rugați să apeleze numărul de telefon: 0237 212 195 – Dispecerat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență – pentru a sesiza orice problemă apărută sau potențială – vegetație sau elemente de construcții care pot periclita siguranța cetățenilor.   
      Totodată, orice situație deosebită trebuie anunțată la numărul unic de urgență – 112 – sau la Dispeceratul ISU Vrancea: 0237 611 212.

Repetăm câteva măsuri de siguranță personală a cetățenilor:
Rămâneți pe cât posibil È‹n locuință, evitați ieșirile È‹n aer liber, È‹n această perioadă.
Închideți toate geamurile și ușile, eventual obloanele, limitând posibilitatea producerii de accidente.
Nu stați È‹n apropierea ferestrelor, acestea se pot sparge și produce accidente.
Pe timpul furtunii È‹ntrerupeți alimentarea cu energie electrică a aparatelor elctrocasnice.
Anunțați orice situație deosebită sau potențial periculoasă la:
Numărul unic de urgență: 112
Dispecerat ISU Vrancea:     0237 611 212
Dispecerat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Focșani: 0237 212 195

                                 Primăria Municipiului Focșani



Recomandări pe timp ploios pentru șoferi

    Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, având în vedere că Administrația Națională de Meteorologie a emis (…) o avertizare meteorologică de Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și cantități de apă importante, în intervalul 20 septembrie, ora 16:00 – 21 septembrie, ora 10:00, pentru județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău, precum și de Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului și cantități de apă însemnate, în intervalul 20 septembrie, ora 11:00 – 21 septembrie, ora 21:00, la nivel național, cu excepția județelor Tulcea și Constanța (…), facem câteva recomandări șoferilor, pentru circulația pe timp ploios:
– Să reducă pe cât posibil viteza de deplasare;
– Să folosească luminile de întâlnire pe timpul ploios, pe toate categoriile de șosele;
– Să circule cu foarte mare atenție, pentru a putea evita orice obstacol;
– Să evite pe cât posibil manevra depășirii, iar dacă este necesar, să o realizeze numai după o asigurare temeinică;
– Să îi determine pe toți ocupanții autovehiculului pe care îl conduc să-și cupleze centurile de siguranță;
– Să folosească corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare și de climatizare-dezaburire, pentru a vedea și a putea fi observați în trafic;
– Să păstreze în mers o distanță suficient de mare pentru a putea opri în condiții de siguranță;
– Să manifeste permanent o conduită preventivă la volan. 
    De asemenea, vântul puternic poate influența mersul autovehiculelor, fiind foarte posibile schimbările bruște de traiectorie, mai ales la trecerea pe lângă autovehicule de dimensiuni mari sau la ieșirea din localități. De aceea, recomandăm prudență sporită și conducerea cu ambele mâini pe volan.
                                   Sursa: INFOTRAFIC – IGPR

BULETIN INFORMATIV
RECOMANDÄ‚RI ȘI MÄ‚SURI SPECIFICE ÎN CONTEXTUL MANIFESTÄ‚RII
FENOMENELOR METEOROLOGICE PERICULOASE

    Începând din dimineața acestei zile (ieri – n.r.), cea mai mare a țării se află sub atenționare de Cod Galben care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină și cantități de apă însemnate.
    De asemenea, meteorologii informează că până joi seara, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.
Totodată, începând de astăzi (ieri – n.r.), de la ora 16.00, până mâine (astăzi – n.r.) la ora 10.00, județele Prahova, Dâmbovița, Buzău, Vrancea și Bacău se vor afla sub incidența avertizării de Cod Portocaliu, caracterizat de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și înregistrarea de cantități importante de apă pe arii extinse, cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.
    Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, prin intermediul Centrului Operațional Județean din cadrul ISU Vrancea, au fost înștiințate asupra atenționării toate comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților aflate sub incidența codurilor de vreme rea. Totodată, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale. Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în județele aflate sub avertizare de Cod Portocaliu, din ordinul inspectorului general al IGSU, vor fi dislocate detașamente operative formate din câte 12 pompieri care vor încadra tehnică destinată intervenției la inundații.  În județul nostru vor fi dislocate de la ISU Galați un camion, două motopompe transportabile și o motopompă remorcabilă – de mare capacitate, precum și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții. Situația va fi atent monitorizată permanent, pentru a se putea interveni operativ în caz de nevoie.
    Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura electrocasnică. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
    Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, recomandăm populației din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

             Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Vrancea

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?