Aproape 30 tone de deșeuri reciclabile au fost colectate de CUP Salubritate de la focșănenii care locuiesc la case în cadrul programului demarat în urmă cu o săptămână. În sacii de la compania de salubritate trebuie depozitate doar materialele reciclabile, respectiv PET, hârtie, bidoane, detergenți, cutii conserve și doze de aluminiu, metal, cu excepția sticlei care se depozitează separat de aceste materiale. Colectarea sacilor cu deșeuri reciclabile de la focșăneni se face odată de la două săptămâni, de către muncitorii de la CUP Salubritate. Colectarea se face marțea sau joia, în funcție de zona în care se află strada, conform graficului stabilit de compania de salubritate.
Colectarea separată avantajează municipiul Focșani prin scutirea de la plata taxei către Fondul pentru mediu, reducerea costurilor de transport și depozitare. Banii economisiți sunt estimați la circa 100 mii euro anual, bani care sunt folosiți pentru alte investiții, cum ar fi realizarea stației de sortare de la Golești. Investițiile realizate de CUP Salubritate au permis ca până acum municipiul Focșani să atingă ținta de reciclare și, implicit, să nu plătească sancțiunile care ajung la 50 lei/tonă de gunoi nereciclat. Normele Uniunii Europene impun un procent de reciclabile de 25% în 2017 iar acesta va crește la 35% în 2018 pentru ca din 2019 să ajungă la 45%.
Reprezentanții CUP Salubritate ne-au spus că acest program de colectare selectivă implementat la case, în prima etapă, va oferi atât posibilitatea de a îndeplini țintele de reciclare dar și reducerea costurilor de transport și depozitare. „Până acum municipiul Focșani nu a plătit taxe la fondul pentru mediu, deoarece a atins ținta de reciclare prin reciclarea în stația de sortare a societății noastre, însă odată cu creșterea procentului de reciclare trebuie schimbat modul în care se face această colectare selectivă”, au arătat reprezentanții CUP Salubritate.
Aceștia au trimis materiale de informare către locuitorii de la case în care îi informează despre regulile simple care trebuie respectate pentru colectarea materialelor reciclabile și refolosibile :
1. În sacii speciali se depozitează separat gunoiul menajer (fracția umedă) de cel uscat (materialele reciclabile)
2. Sticla trebuie depozitată și colectată separat de materialele reciclabile de mai sus
3. Respectați programul de colectare pentru fiecare stradă, așa cum va fi el anunțat de către CUP Salubritate S.A.
Orice informații suplimentare sunt oferite de către personalul de specialitate al CUP Salubritate S.A., la telefon 0237621338, între orele 07.00 – 15.30.
Unii cetățeni au însă reclamații la adresa celor de la CUP Salubritate. O cititoare ne-a trimis joi următoarea sesizare:
„Stimată redacție,
Am luat la cunoștință despre datoria noastră de cetățeni să colectăm gunoiul selectiv, am făcut tot ce ține de mine ca cetățean, dar dezamăgirea a venit când stau cu gunoiul regiclabil de 3 săptămâni și nu a venit să îl ridice Cup Salubritate. Pe strada Cornel Coman trebuiau să vina joia trecută să îl ridice, nu au venit, sun și întreb, mă informează că o să vină săptămâna viitoare, poate am greșit eu, îl scot azi, sun și întreb, nu vin azi, vin săptămâna viitoare…. cine mai înțelege??? O mare dezamăgire, cetățeanul colectează deșeurile selectiv, Salubritatea Nu.”.
Suntem convinși că, în cele din urmă, programul celor de la CUP Salubritate se va suprapune cu cel al focșănenilor, iar lucrurile vor intra pe un făgaș normal, civilizat. Mai greu va fi însă cu mentalitatea acelor cetățeni pentru care civilizația nu are nicio noimă. La containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor, situate la câțiva metri de sediul redacției noastre, cineva aruncase în urmă cu câteva zile un sac rupt prin care se vedea un maldăr de hârtie igienică folosită. Vineri, cineva încercase să îngrămădească prin gaura din containerul pentru plastic/metal un sac plin cu resturi de pepeni și coceni de porumb. Oricâte eforturi ar face autoritățile, dacă cetățeanul nu înțelege care este rolul lui în comunitate, nimic nu se va schimba în bine. La mitingul aviatic din iunie, de la Focșani, pubela pusă la dispoziție pentru aruncarea gunoiului era doar pe jumătate plină, iar lângă ea era un morman de ambalaje (FOTO), aruncate de adulți și copii, cu o lejeritate care spune multe despre gradul nostru de civilizație. Zilele trecute, la sesizarea unui cititor, relatam cum turiștii pângăresc pur și simplu Focul viu de la Andreiașu, aruncând gunoaie la voia întâmplării, făcându-și nevoile oriunde, scrijelindu-și numele spre eternitatea mojiciei în foișorul amenajat în zonă. Poate doar amenzile drastice i-ar mai învăța minte pe cei cărora bunul simț nu le-a călcat vreodată pragul.