Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Focșănenii, invitați în Piața Unirii pentru a sărbători Ziua Limbii Române


Autoritățile publice din Focșani îi invită pe toți focșănenii, și nu numai, să serbeze ziua limbii române. Astfel, începând cu ora 11:00, timp de o oră și jumătate, cei care trec prin Piața Unirii vor fi întâmpinați cu vorbe frumoase, cu muzică pur românească și poezie. „Vă invităm să sărbătorim împreună ziua limbii romîne joi, 31.08.2017, între orele 11.00 – 12.30, să schimbăm vorbe frumoase pe esplanada din Piața Unirii. Aruncăm în zare vorbe dulci ale poeziei și cântului românesc și ne bucurăm, măcar o zi pe an, că suntem Români și vorbim Românește. Românașii și Româncuțele prezenți vor fi bucuroși să vă dăruiască mici mostre ale creației românești pure”, este mesajul postat pe pagina de socializare a Primăriei Focșani.
Pe esplanada din Piața Unirii vor fi prezenți și membri ai Ansamblului Èšara Vrancei, care vor asigura un ambient tradițional, iar actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, va da și mai multă „savoare” limbii române.
„Când omul a ales călătoria în timp, a ales și drumul, anevoios uneori, al devenirii de la sine, prin ceilalți, către marginile lumii. Prin exagerarea realității, a ales fără să bănuiască, însă, pierderile pe care le va suferi tot căutând, explorând, încercând. Totul sub imperativul unui îndemn: «Trebuie să visăm!». Dar visul ne definește cel mai bine calea spre un «înăuntru» profund, nu spre «afară». Când visăm, ne adâncim plăcut într-un univers propriu mai luminos decât orice aspirație a vreunui fugar prin timp. «Înăuntru» dă stabilitatea de care avem nevoie pentru a construi. Explorând acest «înăuntru» al firii, descoperim mereu comori de care uităm în drumul nostru către margini: țara, poporul, limba pe care o vorbim și în care visăm. Èšara și poporul s-au materializat peste timp în statui pe care cei de azi le scrijelesc uneori. Singura care pulsează veșnic în noi ca o inimă sănătoasă și mare, care imprimă structuri sufletești specifice, care orientează și organizează viziunea asupra lumii este limba națională. Intuind dincolo de cuvinte, Eminescu zicea că «numai în limba sa omul își pricepe inima pe deplin». Într-un timp în care unii par interesați mai mult să scrijelească pe statui, școala valorifică limba română ca pe un fenomen viu, cu rol matricial în configurarea și afirmarea identității. Mijloc de expresie a frumosului și a adevărului, limba română asigură, prin intermediul școlii, comunicarea productivă cu sine și cu lumea. Limba română este sărbătoarea pe care o trăim în fiecare zi”, a transmis inspectorul școlar de limba română Silvia-Ofelia Chelariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?