Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Proiect dedicat eroinei Ecaterina Teodoroiu, derulat de elevi din Străoane și Târgu Jiu


În anul școlar 2016-2017, Școala Gimnazială nr. 1 Străoane a participat la derularea proiectului educațional interjudețean „Ecaterina Teodoroiu  – eroina neamului românesc”, împreună cu Școala Gimnazială nr. 2 „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. Proiectul s-a derulat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea eroinei Ecaterina Teodoroiu. Acesta s-a derulat ținându-se cont de importanța împlinirii a 100 de ani de la bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz și a fost coordonat de directorul școlii, profesorul Ion Cîțu, și coordonatorul de programe și proiecte educative din cadrul unității de învățământ, profesorul Mihai Popescu. „Am considerat că este de datoria școlii să iasă în întâmpinarea activităților desfășurate în tot județul Vrancea în anul 2017 atât de autoritățile județene, cât și de cele locale și am demarat acest proiect educațional în luna aprilie. Scopul proiectului l-a constituit cunoașterea eroilor neamului și a tradițiilor românești la nivel național și aprecierea unor înalte însușiri morale ale înaintașilor noștri”, transmit reprezentanții școlii, într-un comunicat de presă.

Proiectul a avut două etape importante. În perioada 27-31 iulie s-a desfășurat prima etapă, când un grup de 14 elevi și 5 cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Străoane, sub coordonarea directorului Ion Cîțu, s-a deplasat la Târgu Jiu, unde a putut vizita casa memorială a eroinei, dar și cele mai semnificative obiective turistice ale zonei. Elevii și cadrele didactice au depus și o coroană de flori la mormântul Ecaterinei Teodoroiu, ce își doarme somnul de veci, începând din 1921, în centrul orașului Târgu Jiu. Atât copiii cât și profesorii însoțitori au răms impresionați de primirea realizată de gazdele de la Școala Ecaterina Teodoroiu și de la Consiliul Județean Gorj.
A doua etapă a proiectului s-a desfășurat între 21 și 24 august, când un grup de 28 de cadre didactice și elevi din Târgu Jiu, sub coordonarea directorului Școlii Gimnaziale nr. 2 „Ecaterina Teodoroiu”, Livia Zamfir, a efectuat o vizită pe meleagurile Vrancei. Astfel, în ziua de 22 august, elevii și cadrele didactice din Gorj au vizitat localul Școlii Gimnaziale nr. 1 Străoane. Grupul de la Tîrgu Jiu a fost întâmpinat, conform tradiției, în costume populare, cu pâine și sare. Activitatea din școală a cuprins două momente, și anume: vizionarea documentarul istoric „Ecaterina Teodoroiu – Informații noi cu privire la data și locul morții”, în comentariul profesorului de istorie păncean Mihai Adafini, și un moment artistic al trupei de dans Alexander’s dance, în coregrafia profesoarei Mirela Nica. La ora 11.00, elevii și cadrele didactice din ambele școli au participat la activitățile comemorative desfășurate la monumentul dedicat Ecaterinei Teodoroiu, situat la ieșirea din satul Muncelu, iar apoi la ceremonia sfințirii unei cruci, amplasată pe locul unde aceasta a căzut eroic la datorie.

Cu această ocazie, un grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Străoane, sub coordonarea profesorului Paul Panaite, a susținut un program artistic de cântece și poezii patriotice. În ziua de 23 august, grupul de la Târgu Jiu a vizitat Mausoleele de la Mărășești și Mărăști, dar și cimitirul ostașilor germani din apropiere de Tișița. „Activitățile cuprinse în proiect nu s-ar fi putut desfășura în condiții optime fără sprijinul domnului primar al comunei Străoane,Vasile Zbîrciog, a organizațiilor sindicale SIP-FEN Vrancea și SLI Vrancea, a domnului profesor doctor Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei, a cadrelor didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Străoane,  a părinților și elevilor școlii. Pe această cale, conducerea Școlii Gimnaziale nr. 1 Străoane mulțumește pentru sprijinul acordat tuturor celor implicați în activitățile proiectului”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?